Куче стои целодневно вързано с каишка с ток без храна и грижи в клетка на ул. "Волга" в Пловдив, за това сигнализираха редица пловдивчани. По думите на съседи кучето не получава достатъчно храна, не бива изкарвано на разходи и живее вързано на къс синджир в къщичка. 

"Постоянно скимти, хранят го два пъти на седмица със сурово месо, добре че ние го храним, за да не го уморят от глад", разказват съседи. 

Те обясниха, че вече са подали няколко сигнала към органите на реда и БАБХ. Във връзка със случая TrafficNews потърси за коментар БАБХ. 

Оказа се, че на 24 март Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пловдив, съвместно с органите на полицията, са извършили проверка по сигнала за кучето. 

"Установено е нарушение – кучето е държано със строг (електрически) нашийник, което е в несъответствие със Закона за защита на животните. Това нарушение е повторно за стопанина, поради което му е съставен и връчен акт", съобщиха от БАБХ.

От проверките до момента станало ясно, че кучето е от ловна порода и има издаден паспорт, регистрирано е в община Пловдив. 

"От предишните инспекциите се установи, че се отглежда при добри условия – осигурен подслон и площ за свободно движение. Животното няма видими следи от физическо насилие и е в добро здравословно състояние, но също е било държано на строг нашийник. При внезапната съвместна проверка на ОДБХ и служители на РУ към ОД на МВР гр. Пловдив вчера е установено, че собственикът повторно е поставил нашийника, поради което е предприета по-строга санкция – връчен е акт", обясниха още от Агенцията. 

Съседи обаче продължават да се категорични, че кучето е в добро здравословно състояние поне на пръв поглед заради чуждите грижи към него и че е нехуманно да държиш животно затворено по този начин.