В сърцето на втория по големина град в България, Пловдив, група граждани са взели нещата в свои ръце, за да поправят разбита улица, която е в окаяно състояние. Отсечката, осеяна с дълбоки дупки и неравности, създава опасности както за пешеходците, така и за шофьорите. За въпросното трасе TrafficNews.bg разказа само преди дни.

През последните седмици улицата, свързваща гара Филипово и Брезовско шосе, е в окаяно състояние - кратери по 20 сантиметра, изронени павета, които хвърчат по колите.  

Разпрани картери и пръснати гуми: Шофьори негодуват заради улица в Пловдив, рейсове обръщатВодачите на автобуси сами запълвали дупките

Продължението на булевард „Северен“ преминава през етническия квартал „Арман махала“. От години асфалтът е компрометиран, зейнали са огромни дупки, на места липсват павета и пътят е пропаднал. Жителите на квартала са създали импровизирана бригада, въоръжена с лопати и камъни, и започнали да запълват огромните ями.

„Не можем просто да стоим със скръстени ръце и да чакаме. Разбиваме си колите всеки ден“, разказа мъж от бригадата до редакцията на медията ни.  

Чашата на търпението на хората е преляла след пореден инцидент. Дупка, непосредствено пред болница „Св.Иван Рилски“, е била причината за поредния инцидент. Тя е „изяла“ не една или две гуми. Именно поради тази причина, жители на махалата са взели нещата в свои ръце.

С подръчни материали -чакъл, пясък и строителни отпадъци, мъжете са попълнили дупката. Това обаче не е решение, смятат местните. Според тях е необходим цялостен ремонт на улицата, тъй като на места настилката е пропаднала.

Репортер на Traffic News, отиде на място по трасето. Пред медията ни хората разказаха, че отсечката между Брезовско шосе и гара Филипово е в това състояние от десетилетие.

" Повече от 10 години положението е такова - трагично. Правиха частичен ремонт само заради строежа на новия булевард и след това заради реконструкцията на Брезовско шосе. Толкова беше пропаднал, че все едно офроуд трасе, а не път в голям европейски град. От срам или от нещо друго, малко позакърпиха дупките и пренаредиха паветата. Оправиха част от пропаданията. Но това беше временно. Сега е още по -зле", разказа жител на Арман махала.

По улица „Димитър Стамболов“ се намират два големи магазина за строителни материали. Пред репортер на TrafficNews, работници споделиха, че състоянието на пътя е нетърпимо.

" Трябва да се сигнализира до медиите, за да запълнят дупките. Запълнят с повече пясък и малко камъни, чукнат паветата да не мърдат и си отиват. Това не е решение. От тук минава всеки ден не малък поток от коли. Не само наши клиенти, но и работещи в индустриалната зона, автобуси. Това е и алтернатива за избягване задръстванията по булевардите „България“ и „Дунав“, Брезовско шосе също", разказа служителят, като добави, че и техните камиони се увреждат по компрометираното трасе.

Припомняме, че за проблема се обърнахме към кмета на район " Северен" - Венцислава Любенова, която към този момент не може да се ангажира със срок за ремонт на отсечката. Още при подаване на първите сигнали, най-сериозната дупка, заради която 3 коли за една седмица са пръскали картери, е била запълнена.