Оказва се, че според част от населението на Пловдив река Марица и прилежащите ѝ брегове имат много функции - от баня и плувен  басейн до пространство за паша. След като TrafficNews ви показа, как във водите на водната обител се плацикат десетина малки и не толкова малки ромчета, дни по-късно представител на малцинствения етнос е обърнал аквапарк "Марица" в конна база. 

"Какво прави конят там?, питам аз. Стопанинът му изкрещява: "Не виждаш ли, пасе си конят, че к'во?!", такъв диалог се е разиграл между възмутена пловдивчанка и собственикът на коня. 

Новият аквапарк "Марица" в Пловдив - кефът цена нямаГлобите обаче не са безплатни - от 100 до 2000 лева за нарушителите

Последвал кратък диалог, в който жената се опитала да обясни, че подобни кон гощавки в центъра на града са забранени, ала ответната страна язвително ѝ обяснил да вика, който ще. 

"Че кой каза, къде пише, че е забранено. Викни колкото искаш полиция", нагло продължил мъжът с коня. 

И докато въпросният гражданин на Пловдив Европейска столица на културата счита, че съвсем спокойно и безнаказано може да превръща централни зелени площи в селскостопански обор, то законът е на съвсем друго мнение.

Според Наредбата за опазване на околната среда селскостопански животни могат да бъдат отглеждани единствено и само в крайните квартали на града, и то с известни бройни ограничения. Става дума за кв. Прослав, кв. Коматево, кв. Остромила, кв. Беломорски, кв. Гаганица, кв. Разкопаница, кв.Тодор Каблешков /Шекер махала/, кв.Харман махала, кв.Столипиново.

В регулационните граници на град Пловдив изрично е забранена не просто пашата на обществени места, а и самото пребиваване и съществуване на добитъка. 

За забравилите или тези, които си правят оглушки, напомняме, че освен горепосочените рестрикции още е ЗАБРАНЕНО

- отглеждането на селскостопански животни за лични нужди в мазета, тавани, балкони, веранди, тераси и други непредназначени за целта постройки и помещения

- отглеждането на селскостопански животни и гълъби в околоблоковите пространства и на терени – публична общинска собственост

- пашата на селскостопански животни в регулационните граници на гр. Пловдив, в това число в коритото и по бреговете на реките, напоителните и отводнителните канали

- оставянето на селскостопански животни на обществени места без надзор от собственика или гледачи на животните.

Когато има правила и наредби, които се нарушават, има и предвидени санкции. В случая служители от Общински инспекторат в Пловдив са отговорни да констатират нарушенията, за да последват следните глоби: за физическите лица в размер от 100 до 2000 лева, а за едноличните търговци и юридическите лица от 1000 до 20 000 лева.