Акцията „респект” на гражданите срещу паркирани коли в пловдивския квартал „Христо Смирненски” далеч не се ограничава само до общинските паркинги на улица „Равнища”. След публикацията ни как автомобилите на студенти от общежитията на улица „Царевец”  системно осъмват със спукани гуми и щети по външния вид, медията ни научи, че подобни вандалски прояви са масова практика и на други места в квартала.

Акция „респект” за паркоместа в Смирненски! Граждани пукат гуми и трошат коли на студентиПредупрежденията започват с прилежно написани и принтирани бележки оставяни по чистачките на автомобилите

Освен пострадалите по цялата улица „Равнища”, такива има и около УМБАЛ „Каспела” и ДКЦ IV. Наред със засиления поток от автомобили през всички часове на деня, заради двете болнични заведения, в района има и много жилищни сгради. Въпреки големия брой изградени обществени паркоместа, собственици на жилища също са взели нещата в свои ръце и „наказват” паркиращите.

Пред наш репортер Стоян Даков, който работи в „Каспела”, разказа че в рамките на няколко дни, два пъти е станал жертва на наказателни акции. В края на миналата седмица той е намерил колата си със спукана гума. При посещение на вулканизатор, гумаджията е казал на Стоян, че спукването е чиста провокация и е умишлено, защото гумата е разрязана отстрани. Няколко дни по-късно, отново открива автомобила си с меки гуми, този път и двете – отново спукани умишлено.  „От две години работя там, до сега такъв случай не е имало”, сподели Стоян. Колата му е с пловдивска регистрация.

Жертва на „наказателна акция” в райони на лечебните заведения стана и Виктория Шишкова.

Студентка съм четвърти курс от Пловдивския университет ,, Паисий Хилендарски", специалност Медицинска физика и днес на 18.11.2021 в 9:00 часа сутринта имахме лабораторно упражнение провеждано от медицинския университет в УМБАЛ „Каспела”. Приблизително в 9 без нещо паркирах в пресечката зад болницата, за да отида на упражненията,които бяха от 9 ч. до 10 ч. След като свършихме упражненията, отидох да взема автомобила си, за да се прибера и забелязах, че колата ми е изпонадрана.  Вероятно с остър предмет от багажника до предния капак. Беше от срещуположната страна на шофьорското място. Бях паркирала на обозначени с бяла боя паркоместа, като нямаше нито знак за забранено паркиране, нито скоба за притежаване на мястото. Нямаше нищо, което да покаже, че мястото принадлежи на някого. Поради това, че съседната кола беше стъпила с двете гуми върху линията от към моята страна, трябваше да спра по-далеч от нея, за да не преча на шофьорското й място и затова също моите гуми стъпиха върху линията на паркомястото. Когато констатирах щетите, не съумях да реагирам адекватно и да отида да подам жалба в полицията, поради настъпилото в мен емоционално състояние на ядосване и се прибрах. Колата ми е с пловдивска регистрация и съм пловдивчанин. След това звъннах в районното, но от там ми казаха, че е трябвало въобще да не пипам колата от там и веднага да подам жалба”, разказа Виктория пред TrafficNews.

От МВР съобщиха за TrafficNews , че до момента няма постъпили сигнали за вандалската проява. Въпреки това след публикацията ни с пострадалите студенти, МВР са се самосезирали. Органите на реда са посетили паркингите по улица „Равнища”, но в момента на проверките, не са констатирани нарушения. 

От полицията апелират, ако някой стане жертва на подобно посегателство, веднага да подаде сигнал, за да могат да реагират възможно най-бързо и да бъдат установени нарушителите.