Треви и саморасляци  никнат покрай нови, но необитаеми постройки, а над тях се вее   полуразкапан билборд, който показва европейската солидарност. Кадрите изглеждат като площадка и декор за постапокалиптичен филм,  макар към днешна дата там трябва да кипи от живот и детска глъч.  Имотът се намира в район „Тракия”, близо до СУ „Черноризец Храбър”, а вътре бяха изградени два социални дома, с общ капацитет от 20 деца.

Изграждането на центърът настаняване от семеен тип и едно защитено жилище бе завършен преди години от Община Пловдив по оперативната програма „Регионално развитие”, а общата стойност бе за над 3,75 млн. лева за общо пет обекта.

Въпреки инвестицията до ден днешен тези къщички стоят празни, а причината е, че нямат Акт 16. Оказва се, че няколко пъти се сменял проекта за водоснабдяването им, а и досега проблемът не е решен.

„Преди време Община Пловдив имаше намерение да се свърже през водопровод, който минава покрай парцела. Оказа се, че не е възможно и ВиК не даде положително становище. Направихме нов проект, а сега е пусната и обществена поръчка за свързването на обектите към ВиК мрежата”, обясни зам.-кметът Георги Титюков. Той каза, че центровете са изградени и завършени, като след пускането на водата, те ще приемат своите ползватели на услугата.

Относно неугледния вид на обектите, ще бъдат изпратени екипи на „Градини и паркове”, които да разчистят и окосят тревата.