В Карнобат бият тревога за местните жители за нова схема на телефонните измамници. Наглите мошеници звънели на възрастни хора – наред по стар телефонен указател, и лъжели, че трябват пари или ценни вещи, с които да бъде закупена кръвна плазма за спасяване на живота на техен близък, пише "Флагман".

Според запознати, мошениците са се насочили вниманието си към Карнобат, тъй като това беше първото населено място в Бургаска област с установени случаи на коронавирус.

 Ако мними лекари или полицаи ви потърсят на домашния телефон и ви нареждат да се дадат пари или ценни вещи за закупуване на кръвна плазма, която да се прелее на ваши близки – не се връзвайте, това със сигурност са измамници, предупреждават от полицията. 

Една от потенциалните мишени на ало-мафията е мъж, който веднага се усетил и им теглил една. Той е категоричен, че трябва да се внимава. По неговите думи – обадил му се непознат и се представил, че търси за негова братовчедка кръвна плазма и се нуждае от сумата от 3000 лева. Човекът се усетил и тръшнал телефона. След малко обаче му звъннал друг глас и казал: „Ние сме от полицията – знаем, че ви се обаждат измамници, но наистина търсим плазма за братовчедка ви.“ 

В момента има вълна от опити за подобни измами в Карнобат, но за щастие помощ в полицията не е търсил ужилен от схемата. Кметът на Карнобат също потвърди, че явно мошениците ползват стари телефонни указатели с имена на хора и където попаднат на активен номер, започват да изнудват. 

„Мислим, че измамниците се обаждат отвън, а тук имат само мулета. Предупредили сме хората, че няма как да се иска пари за такива неща по телефона. 

Апелирам младите хора, които имат възрастни близки – да им обяснят, че това е измама и при подобно телефонно позвъняване, веднага да се свържат с тях или с полицията. Възложихме дори на разносвачите от социалния персонаж да предупреждават възрастните. Публикувахме в местния вестник съобщение, че няма такъв вариант полицията да иска пари за лечение. Още в началото на извънредното положение в Карнобат бе засечен първи опит за измама във връзка с коронавируса. Непознати са позвънили по телефона на възрастна жена от града, на която са обяснили, че са уж служители на общината и искат да доставят в дома ѝ дезинфектанти. За това предупреди още тогава кметът Георги Димитров и бе категоричен, че при всеки подобен опит, трябва да се сигнализира на тел. 112.