Със затоплянето на времето, все повече пловдивчани си задават въпроса, взирайки се във Фейсбук, как докато едни са затворени в домовете си, други въртят скари на пикници, разхождат се по екопътеки, посещават манастири и прочие?

Как пловдивчани, които не работят извън града, са напуснали територията му и се наслаждават на природата и чистия въздух? Първоначално, всеки си мисли, че това се случва посредством фалшиви декларации, но истината е съвсем друга.

Защо ще лъжеш по КПП-тата, като може просто да ги избегнеш? Ще попитате как? Отговорът е много прост - в повечето квартали на Пловдив има нелегални черни пътища, които водят към Околовръстния път.

Наш екип тръгна по следите на тайните пътеки....

Най-лесно пределите на града могат да бъдат напуснати през черния път покрай новата сграда на ПУ. Пресечката всеки я знае - десен завой от светофара на магазин Алати. От години около сградата на университета са разположени цехове, производствени предприятия и фирми, а за лесен достъп до тях е изграден път. След асфалта обаче започва макадам, който води към нивите, а оттам през напоителния канал, върху който е изграден малък мост и право на Околовръстното. Пътят е осеaн с дупки, но въпреки това много пловдивчани се възползват от него, за да излязат от града, избягвайки пунктовете за проверка. 

Нелегалната пътека излиза точно срещу магазин Джъмбо. От там се отваря пътя към всяка една точна в областта. 

КПП-то на Пазарджишко шосе може да бъде финтирано и през още един път - от пресечката на Окръжна болница, покрай Кръвния център и от там на черния път. Целта е ясена - Околовръстното.

За нелегален път през квартал Прослав сигнализираха читатели на TrafficNews, както и за такъв през квартал Коматево. 

Наш репортер откри тайната пътека в южната част на града, която преминава покрай църквата  „Свети Прокопий“ на улица "Захаридово". Непосредствено след оградата на детската градина започва черен път, който се разделя на две. От едната страна, покрай гробищата и краварника, се излиза директно на Околовръстното до светофара за Марково. Второто разклонение води към ябълковите градини, а от тях на улица "Димитър Талев", на 100 метра след изграденото КПП до табелата за Пловдив. 

Оказва се, че голяма част от жителите на Коматево знаят нелегалните пътеки, но и не само те. През почивните дни, хора с коли от всички краища на града се стичат към черните пътища. Асфалт няма, пътят е като за офроуд, но това не пречи на мнозина да постигнат желаната цел - да напуснат безпрепятствено града.

И макар, че от днес е позволен достъпът до парк "Родопи", според наши източници, нелегалните пътища продължават да бъдат използвани от хора, планирали пътешествие извън града. Все още на пунктовете се предоставят декларации, в които изрично се описва за къде и по какъв повод пътуват хората. Документите обаче отново ще бъдат проверявани, научи TrafficNews, а нарушителите санкционирани.