Въпреки заповедите на здравното министерство и постоянните акции на полицията, жители на ромската махала Столипиново, продължават да игнорират разпоредбите, рискувайки собственото си здраве и това на близките си. Популярните в гетото незаконни  „барчета” продължаваха да работят и да приемат клиенти. За това сигнализираха жители на квартала, които са се сблъсквали от първо лице с организацията на заведенията.

 В сърцето на махалата все още се намираше някой, който да приюти айляците и тези, които искат да играят карти и да консумират алкохол. По думите на наши източници, не са много „барчетата”, които рискуват. Въпреки това в тях се събират между 10 – 15 души. Сред тях са и деца и възрастни.

След множество сигнали полицията в Пловдив удари две от незаконно работещите заведения. Акцията се проведе в петък вечерта около 21:00 часа, като униформени от Спецсилите влязоха в две кафенета на улиците "Правда" и "Възход".

В първия обект униформените хванаха над 23- ма души. Сред тях имаше непълнолетни и малолетни лица. Оказа се, че въпреки че е бил обозначен като заведение, обектът не е търговски, или поне собственикът му не разполага с необходимите документи за това. 

В кафе „Санс” на улица „Правда”, полицията е съставила 14 акта за това, че посетителите не са поставили на лицата си защитна маска или друго предпазно средство. Освен това синът на собственика на помещението се сдоби и със санкция, че в е приел повече от 15 човека на закрито.

10 човека пък са спипани в кафене на улица „Възход”N 15. Съставени са 9 акта за неносене на маски.

Наш репортер научи още, че вече е подаден сигнал и до НАП за извършване на търговска дейност без лиценз.

 

Ударна акция в Столипиново! Разбиха незаконни заведения, пълни с клиентиСлед удара от миналата седмица събиранията станали още по-дискретни, а входът - само срещу парола

След акцията на полицията, големите заведения в Столипиново вече са затворили врати. Това обаче не означава, че жителите на махалата са останали по домовете си. Сега те са се насочили към малките обекти, които не функционират като заведения, а като павилиони. В махалата са известни като „барчета”, тъй като  деня от тях се продават различни пакетирани продукти, газирано и хляб. Зад щанда е позиционирани маса, пейка или столове, както и печка. Обектите са далеч от очите на минувачи, сгушени между постройки. Входовете са от задната страна, а прозорците барикадирани или с ламарина или фазер. За това разказаха източници на TrafficNews

За да бъде допуснат клиент вътре, то пред вратата винаги има някой, който уж се разхожда в района или просто пуши цигара. На въпросното лице се казва кодовата дума или изречение, след което се отваря вратата. Самите „барчета” са малки, наподобяващи павилиони.

Оказва се, че тези обекти са незаконни и няма как собствениците да понесат санкция. Въпреки извършващата се търговска дейност, то самото „барче” няма документи, лиценз, касов апарат, както и фирма стопанин. Отново се оказва, че въпреки проверка на място, то няма как да се състави легитимен акт, тъй като не става дума за извършена търговска дейност. Освен това, всеизвестен факт е, че голям процент от постройките в Столипиново са незаконни. Такива павилиони никнат навсякъде из махалата, независимо дали е на улица, под блок или в тревна площ.

Въпреки опитите на мнозина да заобиколят наложените противоепидемични мерки, то от ОД МВР – Пловдив са категорични, че акциите ще продължат. Полицията ще бъде безкомпромисна и всеки, нарушил разпоредбите, ще си понесе отговорността.

Още от акцията в петък може да видите във ВИДЕОТО: