Варненско БМВ фучи с бясна скорост на магистрала „Тракия” и изпреварва автомобили в аварийната лента. За поредния абсурден случа алармираха потребители в социалните мрежи.

Леката кола е предприела опасната маневра в един от най-натоварените участъци – този край Пловдив.

„Когато не ти се чака колоната да се прибере, защо пък да не минеш по аварийната лента?”, възмутено пита авторът на кадрите.

Ясно се вижда от фотосите, как немското возило праши и задминава редица коли. Сред потребителите в мрежата обаче назря недоволство не само към акта на водача на БМВ-то, но и към другите участници в движението. Те разкритикуваха колегите си на пътя, че заемат лявата лента за движение без да извършват маневра „изпреварване” и това затапва движението.

Аварийната лента на магистралите често се използва от изнервени шофьори, които все бързат за някъде. Броят на нарушителите се увеличава по време на празници и в участъците, в които се извършват ремонтни дейности. Рядко се случват катастрофи при такова нарушение, но в повечето случай те водят до фатален край. 

Аварийната лента не е предназначена за изпреварване, почивка и паркиране. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение.

Санкцията за движение в аварийната лента - при първо нарушение тя е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача.