Мизерия и зловоние посрещат гражданите в обществените тоалетни в Пловдив. Следи от фекалии, запушени писоари и липса на санитарни пособия – в такова състояние заварваме част от централните тоалетни в града под тепетата, докато от ОП „Чистота“ обясняват, че извършват по две почиствания на ден!

Как ще обясним това на чужденците, дошли да разгледат Пловдив – най-добрата  дестинация в България според престижната класация на European Best Destinations?

Прави впечатление, че самите пловдивчани изпитват погнуса, която не смятат за нужно да скрият. И съвсем обосновано, защото дори да попаднете на прилична тоалетна, после може да няма с какво да измиете ръцете си. Но това е най-малкият проблем в някои от обществените тоалетни. На места ще ви се наложи да се примирите със следите, оставени от другите „потребители“ на услугата.

Проверка на TrafficNews сочи, че дори платените клозети на улица „Железарска“ в Капана не са в добро състояние. Ултрамодерните съоръжения, в които бяха инвестирани близо 200 бона, не дават вид на европейски тоалетни. В едната, за която се плаща 1 лв., вода има, но хартия или сапун – не. Част от инвентарът вътре е изпочупен. Другата пък изписва „Системна грешка“ и не работи.

Нефункционираща е и тоалетната на Младежки хълм.

Градската тоалетна до едно от най-представителните места в Пловдив – Цар-Симеоновата градина и Пеещите фонтани, изглежда потресаващо. Макар да се намира на пъпа на града, тя е най-зле поддържаната и използването ѝ е същинско мъчение. 

TrafficNews потърси обяснение за абсурдното състояние на част от обществените тоалетни от директора на ОП „Чистото“ Димитър Георгиев. По негови думи всички се почистват по два пъти дневно.

За тоалетните няма персонал. Навремето, когато те бяха платени - имаше. Откакто е премахнато заплащането, е съкратен и персоналът им. В момента те се почистват и обслужват от жените, които чистят уличните пространства. Нямаме възможност да поставим човек, който да ги обслужва постоянно“, заяви Георгиев.

Тоалетните, които не са отворени, са запушени. Очаква се следващата седмица да бъде извършен ремонт и отпушване, заяви още той.

Тъй като ползваме техника на ВиК, ще трябва да се съобразим с техния график. В сряда всички писоари в Цар-Симеоновата бяха запушени и се наложи да затворим тоалетната, за да се изчистят. Имам чувството, че някой прави това умишлено“, допълни Георгиев.

Шефът на „Чистота“ заяви, че ще бъдат изпратени техници и в механизираните градски тоалетни в "Капана", за да се отстрани грешката в системата. „За съжаление, консумативите изчезват умишлено и има хора, които ги взимат, за да ги използват вкъщи“, допълни Георгиев. 

Ако вземем предвид казаното от директора на предприятието по чистота, трябва да се запитаме - в пловдивчани ли е проблемът или някой не си върши работата качествено? Защото гледката в градските тоалетни определено не носи усещането за поддържане на хигиенни норми. 

В заключение следва да се каже, че е абсурдно да считаме, че градът разполага с безплатни обществени тоалетни, ако те са опасно място, чието използването им е просто един процес на погнуса. 

 

Какво ще бъде състояните на обществените клозети след заръчаната реконструкция и профилактика - TrafficNews ще проследи. Очаквайте подробности!

Тоалетните на Дондукова градина: 

Талетната в Цар-Симеонова градина:

Капана:

Стария град:

Младежки хълм: