Пейки тънат в оборска тор, а боклуци се пилеят из тревните площи на ул. „Пазарище” в близост до парк „Рибница”. За това сигнализира възмутена читателка на TrafficNews, която твърди, че това е тенденциозно в района и най-редовно пространството изглежда покъртително, въпреки усилията им да почистят и да си осигурят приветлива среда.

Оказва се, че проблемът в района е сериозен и въпреки старанията им, мястото ежедневно се замърсява, изхвърлят се всякакви отпадъци в кошовете, които преливат, а боклуците се разпръскват из цялата градинка. Най-възмутителното е, че нашата читателка е попаднала на пейка, която е била обсипана с оборска тор.

Читатели подозират, че жители от близката махала се събират вечер в градинката и оставят боклук след себе си, който живущите от блоковете са принудени да разчистват сами.

„Никой от предприятията не идва да почиства парка. Погледнете само каква кочина е – жива зараза, а тук играят децата ни. Изключително неприятна гледка и мирис”, каза тя.

Предадохме сигнала до ОП „Чистота” откъдето твърдят, че редовно правят уборки и почистват кошчетата за отпадъци в района. От предприятието потвърдиха, че мястото е проблемно, защото всяка вечер там се събирали компании от близката махала и почти няма сутрин, без която цялото пространство да е осеяно с пластмасови и стъклени бутилки от бира и водка, остатъци от храна и други отпадъци.

В зелените площи се захвърлят и цели торби с битов отпадък. Пейките често се чупят. За последно са ремонтирани този януари, когато са били сменени 15 дъски. Неизвестни лица обаче редовно ги цапат. Предишният път са били обсипани с машинно масло, а сега се оказва, че са намазани с оборска тор.

По повод сигнала директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев се срещна с жители от блока и има идея през септември, когато свърши сезонът на отпуските, на общо събрание на етажната собственост да се потърси трайно решение на проблема. Ако се прецени, пейките могат да бъдат демонтирани.

Ако се стремим да живеем в чиста и приятна околна среда, е крайно време да потърсим сметка не само на отговорните институции, но и на нас като общество. Време е да спрем да изхвърляме отпадъците където ни падне и да започнем да използваме предназначените за тази цел контейнери и кошчета.

Снимки прикачени към сигнала на нашата читателка:

Снимки изпратени до нас от ОП "Чистота" след почистването: