За поредната мизерия около кофи за боклук в Пловдив сигнализираха читатели на TrafficNews. Бидони, кашони, мокет, стори гуми, ръждясала ламарина, кофи, пълни със засъхнала вар, стъкларии, мебелировка – това е то !

Картинката се наблюдава в район „Централен”, в непосредствена близост до класните стаи на две училища - ОУ "Душо Хаджидеков" и СУ "Паисий Хилендарски". Кофите за смет на ул. „Петко Д. Петков” неведнъж са ставали обект на нашето внимание. В началото на септември сигнал по темата пристигна от възмутен читател - а ситуацията същата. Става ясно, че или боклукът, който живеещи и търговци изхвърля там, надвишава капацитета на контейнерите, или не се поема необходимата отговорност от ОП "Чистота". 

Следващата „симпатична” гледка може да видите на кръстовището на улици „Тодор Влайков” и „Иларион Макариополски”, отново кв. Каменица. Там пък някой е изхвърлил мебели, достатъчни да обзаведат цяла стая. Дунапрени, легло, шкаф, одеяла- явно ненужни вещи, от които пловдивчанинът се е отървал, и оставил да красят гледката на съседи. До тях пък мястото на тротоарната площ е заето от строителни отпадъци.

След получените сигнали, нашият екип се свърза с ОП ”Чистота”. Оттам ни бе обяснено, че те са заварили това положение в понеделник и техен автомобил е направил три курса, за да разчисти пространството.  Част от отпадъците вече са премахнати, утре мястото ще бъде почистено основно.  

„Макар това да е централен район, подобни гледки не са прецедент. Контейнерите се събират без почивен ден, а встрани от тях прелива от нетипични и небитови отпадъци. Мерките по контрол ще се засилят” коментираха от ОП-то за TrafficNews.

Директорът на ОП „Чистота” Николай Георгиев напомня на пловдивчани, че изхвърлянето на отпадъци извън регламентираните места е недопустимо и подлежи на санкции. За физически лица глобите са от 300 до 1000 лв., за еднолични търговци или юридически лица – от  1400 до 4000 лв, а гражданите могат да бъдат глобени и с фиш от 10 до 50 лв.

Апелираме живущите също да поемат своята лична отговорност към правилното сортиране, разпределяне и изхвърляне на битовите отпадъци.  От „Чистота” призовават, „вместо да изхвърля кашони отстрани, човек може да ги нагъне и да ги пусне в жълтия контейнер за хартия”.