След тревожния сигнал, който завеждащият на лекаря от Кардиологично отделение на пловдивската болница "Свети Мина" д-р Румен Стоилов,  публикува в социалните мрежи, репортер на TrafficNews се свърза с него за допълнителна информация. Според лекаря положението в конкретната болница е повече от тревожно, а декларациите на властта , че болничните заведения са готови да посрещнат заразени в тежко състояние, повече от оптимистично. МБАЛ "Св. Мина" е една от пловдивските болници, която трябва да приема пациенти с коронавирус при евентуално разрастване на епидемията. Вчера, на един от извънредните брифинги в Областна управа бе съобщено, че пловдивските болници са в "бойна готовност". 

  

- Д- р Стоилов, какво ви накара да напишете тревожното отворено писмо в социалната мрежа?

- Ситуацията, която завалрих в болницата. През последният месец бях извън страната и се надявах, когато се върна да заваря стройна организация. Очакванията ми обаче не се оправдаха. Вчера бях за първи ден на работа и се оказа, че всеки служител на болницата разполага с една -единствена маска за еднократна употреба, която може да бъде ползвана не повече от час - два. Нищо повече - нито защитни очила, нито ръкавици, нито халати. Нищо. Маските са дошли вчера. 

- Разказвате за конкретен пациент, който е станал причина за вашите тревоги?

- Приехме 84-годишна жена в тежко състояние със симптоми на COVID-19. Преди това тя е била в друга болница. Само, че при нас няма нито тампони, с които можем да вземем секрет, нито хранителна среда, в който да поставим пробата, за да може тя да оцелее , докато стигне до някоя от лабораториите в Стара Загора или в София. Прегледахме я на рентген, белият й дроб видимо е поразен от вирусна инфекция.  Обадихме се на линейка да дойде , за да откара в Инфекциозна, но ни отказаха. Казаха ни , че днес ще дойде специалист от РЗИ да вземе проба. До този момент / бел. авт 12 часа/ още никой не е дошъл. Ако тази жена е заразена, в момента цялото отделение си получава порцията. 

- Но МБАЛ "Свети Мина" е една от болниците, определени от Кризисния щаб на Пловдив, в който при разрастване на епидемията трябва да бъдат настанявани пациентите?

- Точно така. Затова каня областният управител г-жа Дани Каназирева да дойде на място и да се запознае лично с готовността на болницата да приема такива пациенти. Тук няма нито спешен кабинет, нито дежурен лекар, нито сестра. Едното вътрешно отделение също е без дежурен. Към този момент болницата не разполага с предпазни средства. Няма и респираторни апарати. Така изглеждат нещата. 

- Т.е от една страна имаме наложени ограничения и карантина, чиято цел е максимално ограничаване на контактите между хората, но от друга страна един болен, за който вероятността да е заразен е голяма, предвид , изследванията , които сте правили, обикаля цяла седмица по болници, без някой да му направи проба. Това не обезмисля ли мерките?

- Като лекар смятам, че от медицинска гледна точка заразата не е от най- тежките, с които сме се сблъсквали. Колкото до ограничаването на правата на хората, това може и да е удобно за властите, но ако не се вземат спешни мерки за оборудване на болниците, епидемията няма да може да бъде спряна. 

- Какъв е вашият личен избор в тази ситуация?

- Тази нощ бях дежурен, сега си тръгвам и довечера отново съм на работа. 

Пловдивски лекар със стряскащ сигнал за приета жена със съмнение за коронавирусД-р Румен Стоилов алармира за невъзможността за бързо и адекватно справяне със създалата се сложна епидемиологична обстановка