Тротоарът около пловдивското училище „Кочо Честеменски” заприлича на „лунен пейзаж” през който не може да се премине без да се напрашим и изцапаме. Така описа мястото за пешеходци читател на TrafficNews. Според него, това е обичайна гледка вече от седмица и при следващ дъжд не се знае дали тротоарът ще е проходим за пешеходците. По притеснително според него е примерът, който се дава на учениците и като цяло на младото поколение, което е преобладаващо в района. Внимание трябва да се обърне и на хората, които правят ремонти и разчистват домовете си от ненужните вещи, защото именно от тях идват боклуците.

Надявам се след публикуване на сигнала ми, тротоарът около училище "Кочо Честеменски" отново да става за ползване. Въпросните снимки, които Ви изпращам, са направени на западният тротоар на училището - улица "Иван Радославов". Това, което виждате, е обичайна гледка вече от седмица и при следващ дъжд не се знае дали ще е проходим. Дали след ремонт или след "инвазия на бобъри", целият тротоар е с купчини боклук и ако минете по него с черни обувки, със сигурност след това вече няма да са черни - прах и боклуци, колкото си искате. Училището е доста голямо и сигурно не това е начинът да се покаже на младото поколение, как се оставят нещата след ремонт или какво те очаква, когато си плащаш редовно данъците. Не знам кой е отговорен за този лунен пейзаж, точно на тротоар пред елитно пловдивско училище, но се надявам някоя институция да се намеси”, допълни още той.

От медията ни се свързахме с ОП „Чистота”, за да сигнализираме за образувалите се купчини от остатъци от строителна дейност и битови отпадъци. От там ни съобщиха, че няма постъпили сигнали за сметище на конкретния адрес.

Въпреки това, директорът на общинското предприятие Димитър Георгиев разпореди спешна проверка.

Малко след подаването на сигнала, мястото беше изчистено.

Пространството на ул. „Севастопол“ пред училище „Кочо Честеменски“ вече е почистено, увериха от ОП „Чистота“. Това стана след разпоредената от директора Димитър Георгиев спешна проверка по подадения от TrafficNews сигнал.

"Пръстта по тротоара е била струпана след прокарването на кабел. Почистването е задължение на фирмата, извършила тази дейност, но за да не се запрашава допълнително въздухът и за да се улесни движението на пешеходците, екип на „Чистота“ я премахна още днес.

Няма го вече е матракът край контейнерите за смесен битов отпадък. По график едрогабаритните отпадъци в този квартал се събират със специализирана техника два пъти седмично – във вторник и петък. Последното събиране е било вчера до 14:00 ч. Матракът е бил изхвърлен след това. За да се разчисти пространството и същевременно да не се нарушава графикът в другите райони, той е преместен на ръка до най-близкия работен пункт на предприятието ще бъде транспортиран до централната база в петък", съобщиха от предприятието.

От „Чистота“ призовават гражданите да се съобразят с графика за събиране на едрогабаритни отпадъци, който е публикуван както в сайта на „Чистота“, така и в медията ни.