Стотици литри питейна вода се изливат ежедневно от маркуч в „Харман Махала“. Жители на малкия Гигант редовно стават свидетели как ресурсът бива похабяван и разливан около тревните площи до надлеза на Ален Мак, където освен „безплатен“ извор, има и самоделно бунище.

Докато едни се възмущават от разхищението на природен ресурс, други използват „теча“, за да мият автомобилите си. Представители на малцинствен етнос пък съвсем спокойно се възползват от безплатната питейна вода като пият оттам, наливат в туби, къпят се.

Припомняме, че допреди година на мястото се намираха няколко незаконни постройки, но след десетки сигнали и съдебни дела, те бяха съборени. До незаконните бараки са били прекарани, отново извън регламента, ток и вода. След като са ги срутили, от ВиК-Пловдив спират водоподаването по тръбите.

Багери влязоха в пловдивската Арман махала, бутат наредШест незаконни постройки, ползвани за жилища, бяха сринати със земята

Проверка на TrafficNews сочи обаче, че обитателите на тогавашните бараки са намерили пристан в изоставена постройка наблизо. Не само − открили са начин отново да „надхитрят“ дружеството, като прекарат маркуч, дълъг няколко метра. Вероятно той е свързан с водопроводната мрежа на близките сгради, а водата, която изтича оттам, се записва като загуба. Излишно е да се пояснява, че водомери няма.

Гражданин коментира пред медията ни, че апетитното за малцинствата място има колосален проблем както с разхищението на природни ресурси, така и нерегламентираното изхвърляне на отпадъци. От общината поясниха, че ситуацията е много комплексна и  от години се води борба.

Кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев заяви пред TrafficNews, че веднага ще разпореди проверка и ще сигнализира ВиК-Пловдив. Очаква се от дружеството да установят къде е свързана незаконната „чешма“, а след като констатират нарушение, да спрат водоподаването.

Алексиев поясни, че към общината са подавани десетки сигнали и жалби във връзка с катуна. Докато мерките, които могат да вземат оттам, са ограничени. Малцинството към този момент се е заселило в изоставен имот на улица „Еледжик“, който е частна собственост. В правомощията на общината влиза да сигнализира собственика на постройката, който може да ги изгони. От район „Северен“ неколкократно са установявали връзка с въпросното лице, но резултати няма.

Очаквайте подробности!