Ремонт вгорчи живота на живущи, работещи и случайни минувачи в сърцето на Европейската столица на културата - Пловдив.

Районът на улица "Христо Г. Данов" в центъра на града наложи затварянето на улица "Цариброд" пред образователния инспекторат, а ул. "Лейди Странгфорд" стана двупосочна, но само в едното платно.

Причината – заради паркиралите коли от едната страната на улицата, е невъзможността по другото платно да се разминат два автомобила.

Освен затворените пътни артерии, разкопаните тротоари и пътна настилка се превръщат в истинско предизвикателство за пешеходците.

"Налага се да летим, за да минем от другата страна. Няма алтернатива на преминаване", твърди продавачка от близък магазин за дрехи.

Ремонтът е изгонил и част от клиентите на обектите, тъй като достъпът до тях е силно затруднен.

От общинското предприятие "Организация и контрол на движението" са поставили указателни табели по ул. „Лейди Странгфорд”, които указват, че отсечката е двупосочна, както и знак, че е забранено спирането и паркирането.

Разпореждането обаче не се спазва. Свързахме се с ОП "Паркиране и репатриране", за да разберем как ще се контролира забраната за паркиране.

"Улицата е много тясна и стръмна. Там не може да влезе паяк, за да вдигне нарушителите. Затова служители от охранителна полиция ще следят и ще налагат глоби на нарушителите", заяви директорът на предприятието Ненко Калакунов.

Затворена за движение е отсечката между ул. "Антим I" и ул. "Свети Климент". Предвижда се дейностите да се извършват поетапно, като целта е да не бъде затваряна изцяло ул. "Христо Г. Данов". Тротоарите ще бъдат разширени с около половин метър в полза на пешеходците. Това обаче ще стане за сметка на пътното платно, като по обективни причини ще се наложи промяна в организацията на престой и паркиране на улицата. 

До момента по артерията бяха обособени джобове за паркиране под ъгъл, докато оттук нататък колите ще се разполагат само надлъжно, т.е. успоредно на тротоара. Така паркоместата, които са в обсега на Синя зона, ще намалеят близо наполовина. Срокът, в който трябва да бъде завършен цялостно обектът, е краят на април. 

Дали обаче намаляването на места ще намали потокът на автомобили в центъра на града?! Предстои да разберем...

Ремонтът в центъра на Пловдив тече с пълна сила, разкопаха и южния тротоар СНИМКИСтроителите ще започнат и обособяването на паркоместата

Минус 50% паркоместа: Разкопаха централна улица в Пловдив, правят я по подобие на "Отец Паисий" СНИМКИРемонтът ще продължи до края на април