Централната пловдивска улица "Христо Г. Данов", позната сред местните като "Генерал Заимов", вече е частично разкопана. Така е поставена начална фаза на ремонта на артерията, като по проект тя ще бъде реконструирана по сходен начин с ул. "Отец Паисий" от площад "Римски стадион" до ул. "Бетовен".  

В първи етап затворена за движение е отсечката между ул. „Антим I“ и ул. „Свети Климент“. Тротоарите от южната страна на улицата вече са разкопани, като по проект те ще бъдат разширени с около половин метър в полза на пешеходците. Това обаче ще стане за сметка на пътното платно, като по обективни причини ще се наложи промяна в организацията на престой и паркиране на улицата. 

До момента по артерията бяха обособени джобове за паркиране под ъгъл, докато оттук нататък колите ще се разполагат само надлъжно, т.е. успоредно на тротоара. Така паркоместата, които са в обсега на Синя зона, ще намалеят близо наполовина. Към този момент няма индикации за промяна в организацията на движението - улицата ще остане еднопосочна от площад "Римски стадион" към Дондуковата градина. 

Фирмата-изпълнител на ремонтните дейности "Драгиев и Ко" вече е разположила строителна техника на обекта, като се очаква до дни да се пристъпи към разкопаване и на пътното платно. 

Предвижда се ремонтните дейности да извършват поетапно, като целта е да не бъде затваряна изцяло ул. "Христо Г. Данов". Срокът, в който трябва да бъде завършен цялостно обектът, е краят на април. 

Към момента в първоначалния етап на проекта, затворена остава по-голямата част от улицата, като обходният маршрут за преминаване на коли е трасето ул. „Антим I“ – ул. „Скайлер“ – ул. „Софроний Врачански“.

Припомняме, че по аналогичен начин и проект бе извършена реконструкцията на Златарската улица на Пловдив - "Отец Паисий". Тогава ви показахме как се отразява ремонтът на търговците на бижута и на заведенията, опасали зоната. Идеята на градските власти за по-достъпно пешеходно пространство и съответно намаляване на пътното платно за сметка на тротоарните зони е абсолютно аналогична и при ремонта на ул. "Христо Г. Данов". Как намират промените, които предстоят и ще бъдат ли засегнати магазините по улицата на Кукления театър - четете през уикенда в TrafficNews.bg