Шофьор е блъснал куче снощи в близост до кръстовището на бул. "Васил Априлов" и бул. "България" в Пловдив. Животното е издъхнало в страшни мъки

По първоначални данни колата, причинила инцидента е бяла "Тойота ярис", а катастрофата е станала в района на бензиностанцията на "Газпром" към 22:30 снощи. 

Шофьорът не е спрял, въпреки пътното произшествие, при което е ударил голямо куче на име Холи, отглеждано от близките търговски обекти. Хората се грижили за Холи и дори са платили скъпоструваща операция преди време, от която кучето се е възстановило успешно. 

Очевидци твърдят, че колата се е движила с превишена скорост. По думите им кучето е ударено силно и изхвърчало на метри, а по колата имало материални щети в областта на единия фар и предната броня. Шофьорът обаче отпрашила мигновено без да спре и затова гражданите не са успели да запишат номера на автомобила. 

Веднага е стартирала акция по спасяване на кучето. На място са пристигнали две природолюбителки и защитници на правата на животните, които са откарали четириногото в тежко състояние във ветеринарна клиника. По първоначални данни животинчето е имало множество вътрешни разкъсвания и външни рани и контузии, дишало е тежко. Докторите не успяват да се преборят за живота му. 

Дияна Плачкова, която е една от отзовалите се на място жени и транспортирали Холи в клиника, е разтърсена от случилото се и опитва да потърси извършителя. Вече са гледани кадри от трафик камерите в района, подготвя се и жалба към полицията. 

Има предполагаема кола, за която се счита, че е причинила смъртоносния инцидент, но все още се установяват всички данни и обстоятелства по случая. 

Според Закона за движение на пътищата всеки шофьор, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен да спре, за да установи какви са последиците от произшествието. От морална гледна точка той е длъжен и да окаже помощ на пострадалите, макар в случая да става дума за куче, а не за човек. 

Наказателният кодекс пък предвижда до три години затвор и с глоба от хиляда до пет хиляди лева за всеки, който като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане. Разбира се тук не можем да говорим за умисъл, но според дефиниция на Закона за защита на животните за жестокост се смятат всяко действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание на животното, или увреждане на здравето му или стрес.

Всички, които имат информация за инцидента, може да се обърнат към органите на реда, благодетелите, опитали се да спасят Холи, или към TrafficNews