Граждани от няколко дни се натъкват на нова алея към езерцето в рибките в Цар-Симеоновата градина. Редица от тях изказаха възмущението си във връзка със създадената алея право до ръба на езерото.

Градината е паметник на парковото изкуство и до днес пази част от емблематичните си елементи. Никой няма право да прави каквито и да е преустройства без проекта за тях да бъде съгласуван с Министерство на културата и в частност с НИНКН – Национален институт за недвижимо културно наследство.

Снимки на архитектурното чудо направи Пенка Попова, която ги публикува в личния си профил в социалните мрежи, придружени от гневен коментар за появата на алеята в парка. 

TrafficNews потърси за коментар ОП „Паркове и градини“, които моментално инициираха проверка. Инспекцията констатира за минути, че алеята е лична инициатива и хрумка на служители на общинското предприятие. Те решили да „заплочат“ достъпа до езерото, защото често имало хора, които газят в зелените площи, за да се приближат до водната атракция.

„След направената по подадения сигнал проверка стана ясно, че алеята до езерото с рибките е направена по инициатива на служители на "Градини и паркове" поради факта, че посетители с малки деца, често отиват до езерото, вследствие на което тревата непрекъснато е отъпкана. Директорът на "Градини и паркове" Веселин Козарев е категоричен, че алеята ще бъде премахната, тъй като Цар-Симеоновата градина е паметник на парковото изкуство и за всяка промяна в нея е необходим проект, съгласуван с компетентните институции. За да се реши проблемът с компрометираната зелена площ, ще се направи проект, който да се вписва по подходящ начин сред екстериора и ще се съгласува с НИНКН“, посочват от Паркове и градини.

Само за часове след приверката и незабавните действия на ОП "Паркове и градини", алеята вече е премахната, видя репортер на TrafficNews.

Ето снимки от алеята, както и кадри от мястото минути, след като тя бе премахната: