Всекидневно в Пловдив ставаме свидетели на хиляди нарушители, окупиращи паркоместа за инвалиди, без да притежават необходимия стикер удостоверяващ това. Очевидно обаче, под тепетата съществуват и контейнери-инвалиди, които също възпрепятстват хората в неравностойно положение да паркират на „сините места”.

Мястото е паркинга на Четвъртък пазара, а снимките са изпратени от наш читател с въпроса „как да се ползват от инвалиди и къде да спрат те?”

Според указателната табела, на въпросното място трябва да има обособени две паркоместа, но очевидно институциите са преценили, че е по-удачно да има 4 контейнера. Бърза проверка в гугъл показва, че контейнерите на въпросната улица „Цоко Каблешков” номер 5 съвсем не са попаднали там случайно и определено не са на мястото от вчера. Последните снимки направени от гугъл са от месец септември тази година, което е доказателство, че въпросните контейнери-инвалиди са паркирани на сините места поне от 3 месеца.

Отправихме въпроса към ОП "Чистота" от където ни отговориха, че са запознати с проблема и въпросът е поставен пред отдел "Екология" на район "Централен", които определят местоположението на контейнерите. Решението е или да се преместят те, или да се обособят нови паркоместа за инвалиди. Кое, как и къде ще бъде преместено ще посочат от общината.

Дали пък тези табели, обозначаващи паркоместа за инвалиди, не се поставят просто защото трябва да ги има, а дали и как ще ги използват хора в неравностойно положение – няма никакво значение и никой не го интересува?

TrafficNews апелира гражданите и институциите да подхождат с по-висока социална ангажираност към хора с увреждания и благодари на всички читатели за изпратените сигнали и изразената гражданска позиция! 

Ако и вие се натъкнете на подобни нередности, може да ни изпращате сигналите си като съобщение в страницата ни във Фейсбук или на редакционната ни поща redaktor@trafficnews.bg