Кучета, смрад и незаконно сметище - от това са се оплакали ученици, обучаващи се в ЕГ "Пловдив" и ЕГ "Иван Вазов". През изминалата година при младежкия омбудсман са постъпили няколко сигнала от страна на младежи от двете гимназии. Според информацията от години хора живеели във фургони, залепени за оградата на Руската гимназия. В резултат района около река Марица се бил превърнал в истински катун, заобиколен от тонове боклук. 

Живущите там отглеждали четириноги, които често проявявали агресия към учениците. Още повече, въпросните постройки се намирали на метри от общежитията, обитавани от някои от тях. Хигиената пък била силно занижена, разказали тейнейджърите пред младежкия омбудсман. Те му предоставили и снимки от мястото. 

След като получил няколко сигнала, омбудсманът Борислав Стаматов се обърнал към полицията и общината, които извършили проверка на място. Изглежда обаче, че обитателите на фургоните не пребивавали там за постоянно. Градските власти установили, че те се намират в частен имот. По време на проверките на място нямало и следа нито от хора, нито от животни. Не били открити и струпани отпадъци. 

Впоследствие бил сезиран и областният управител, който разпоредил повторна проверка. Отново проверяващите не открили хора, кучета или нерегламентирано сметище, сочи Стаматов в своя годишен отчет. 

Собствениците на терена обаче били открити. Ограните на реда им връчили предписания за спазване на местната наредба за опазване на околната среда.  След извършените проверки не са постъпвали повторни оплаквания от страна, съобщава още общественият посредник.