Едно нерегламентирано паркомясто стана повод за поредния междусъседски конфликт в Пловдив. Липсата на достатъчно места и претоварения автопарк под тепетата стават честа причина за нарушения, понякога дори неизбежни. Има и такива случаи обаче, при които наглостта не може да бъде спряна с нормални способи.

Такъв е случаят от ул. „Фредерик Жолио-Кюри“ в Капана. Паважът там не стига за всички. На №14 обаче живее един упорит гражданин, твърдо решен да гази правилата, иначе създадени за всички. 

Росица Ангелова, собственик на апартамент, находящ се на този адрес, се сигнализира медията ни по повода. „Къщата, в която се намира апартаментът, е построена на общинска земя, от която семейството ми и общината имат идеални части. В същия парцел има и друга кооперация. За да стигнем до дома си, минаваме през проход до другата кооперация. Той обаче редовно е запушван от автомобили, шофирани от наш съсед“, разказва тя.  

След като разбрали, че нещата няма да се подредят с човешка комуникация, семейството започнало да подават сигнали до институциите. Не закъсняла реакцията:

Драмата там е голяма и сме много добре запознати с нея. След като гражданите сигнализираха за нередностите, извършвани от съседа, ние направихме проверка и установихме, че голяма част от парцела там е общинска територия. Съответно човекът няма как да паркира свободно върху нея. Разгледахме въпроса на Експертен съвет към общинската комисия по безопасност на движението и решихме там за бъде поставен знак B27 – т.е. забраняваме паркирането и престоя“, разказва пред TrafficNews шефът на предприятие „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов.

И този процес обаче преминал през перипетии. Съседът решил да обжалва решението и така пратил въпроса към Административния съд в Пловдив. Скоро след това магистратите постановили, че ОКТ правилно е разтълкувало закона, поставяйки забранителния знак. Това довело и до монтиране на вертикалната маркировка, чиято цел била именно справяне с нерегламентираното паркиране на пловдивчанина.

Уви, и това не дало резултат. Монтираният знак никак не променил навиците на съседа на Ангелова и произволът продължил.

Съседът продължава нагло да паркира, за което ежедневно известяваме властите. Когато могат, пращат патрул да го глоби, но не всеки път. Той възпрепятства безпроблемното придвижване с детски колички или евентуалната нужда лекарски екип или пожарна да стигне до дома ни“, разказва Росица.

Тя посочва, че при тези обстоятелства, за да се справят с казуса, трябва да се вдигне нивото на бордюра, да се възстанови целостта на тротоара и да се поставят антипаркинг колчета. Този вариант обаче не бе особено одобрен от шефът на ОКТ Георги Стоилов. Той допълни, че на първо време алтернатива за справяне е поставянето на предупредителен знак за репатриране, който да дава още правомощия на служителите на общината.