В нарушение на редица законови разпоредби събарят къща в пловдивския квартал „Съдийски“. Разрушаването на старата постройка, находяща се на ул. „Константин Величков“ 25, дори не е съгласувано с администрацията на район „Централен“, научи TrafficNews.

За ситуацията сигнализираха местни жители, които се оплакаха от прекомерен шум и никакви мерки за сигурност. По техни подозрения дейността се извършва незаконно.

Медията ни извърши проверка на място, която потвърди опасенията за нарушения в установената законова рамка. На терен откриваме поне пет – липсват ограждения около границите на имота, който се събаря. Лисва и информационна табела за обекта. Работниците извършват дейност без необходимата екипировка, дори нямат предпазни каски.

Съвсем друг е въпроса, че когато се извършват подобни дейности, има задължителни процедури, наложени за предпазване на околните. Те съответно също не са спазени, а облаците от прах тровят живеещите в съседство.

Оказва се, документацията за събаряна на къщата също е сериозно нарушение на закона. Липса на съгласуване на процедурата и разрешение за събаряна от страна на районното кметство. 

Поради липса на информационна табела не можем да установим кой е собственика на имота, който е със значително РЗП и вероятно там ще бъде вдигната поредната кооперация. В непоследствена близост до обекта, да наблюдава събарянето, бе забелязан и ЧСИ Атанас Атанасов. На този етап не е ясно дали той има собственост там, но предвид скандалната му професионална биография, не е изключено имотът да е свързан с него. 

TrafficNews подаде и сигнал до Общинския инспекторат, откъдето веднага изпратиха проверка на място. Инспекторите са констатирали описаните нарушения и са съставили акт на строителната фирма "НиМ Билд" и са спрели събарянето. Обектът ще остане под наблюдение следващите дни. Глобата за констатираните нарушения е между 300 и 800 лева, при повторно нарушение тя е в двоен размер. 

"Този случай е пример как когато сигналът е подаден своевременно, реакцията е бърза и адекватна и резултатът е налице. Нека гражданите имат това предвид, когато се обръщат за съдействие към нас", коментира началникът на Инспектората Асен Стефанов.