Близо 5000 тона боклук бе събран от междублоковото пространство на улица „Сокол” в Столипиново в края на месец март.Мащабната акция по почистването на едно от най-замърсените места  в града продължи три дни при пълна мобилизация на техника и екипи, информират от ОП "Чистота".

Само месец по-късно – всичко е по старому, а все едно не е чистено изобщо.  Торби с битов отпадък, кашони и найлони, строителни боклуци и стари мебели, отново са позиционирани под терасите на блоковете.

Миризмите се носят из целия квартал, а жителите на Столипиново недоволстват. Интересно обаче е, че хората обвиняват не само управата, а и самите си съкварталци. От дни във Фейсбук страницата на махалата, тече бурна дискусия за мерките, които трябва да се предприемат в квартала.

"За съжаление,това е начин на живот за някои съкварталци. Манталитет, който трябва да се промени! Но промяната започва от вътре, в самия човек. Това е най-трудният процес на промяна. Човек когато  не желае, нищо не може да му помогне!”, споделя Мартин Асенов. В подкрепа на неговите думи се включиха още жители на квартала.

„Не е редно, цял блок да си хвърля боклука през терасите”, заявява пък Ерол Париз.

Сред предложенията се наблюдават радикални мерки, а именно солена глоба за нарушителите и екипи, които да следят кой къде изхвърля боклука си. Мнението на жителите на Столипиново е, че трябва да бъде поставено видеонаблюдение, след като всичкият боклук се изрине от околоблоковото пространство. По думите им обаче, не само местни трупат ненужни вещи и смет на терена около улица „Сокол”. В тъмните часове бусове биват позиционирани до сметищата, а от тях се стоварват стари дограми, кашони и бетон.

Оказва се, че язвата в квартала е именно незаконното сметище под така наречения „Боклук блок”. Във вътрешността на махалата е създадена организация по почистване. Хора споделят, че всяка сутрин жените излизат пред къщите си, метат и мият. Боклукът пък, ако няма места в контейнерите се оставя до къщата, а техни съкварталци минават и ги събират.

С наш репортер се свърза живущ на улица „Сокол”. Той разказа, че от години блоковете са без асансьори. Интересното е, че причината не в липсата на захранване или в самите техники, а че шахтите са се превърнали с бунище.

„До третия етаж, всичко е в боклук. Дори вратата на етажа не може да се затвори от приливаща смет. Миризмата е непоносима, а вярвайте хората си чистят домовете”, споделя Митко.

Жителите на Столипиново смятат, че с наличието на повече съдове за смет отчасти може да се справят с проблема, който не е от вчера или днес.
Районният кмет Иван Стоянова заяви, че също е видял мизерията след проверка в квартала. Той каза, че ще се свържи с ОП „Чистота”, за да засилят почистването на квартала през почивните дни. От кметството чертаят и дългосрочни мерки как да се справят с постоянното изникване на нови сметища.