Десетки котки умират в жестока агония по улиците на Марково. Във вилната зона на селото местни  хора намират домашните си любимци мъртви, с пяна по устата. За бездушното отношение към животните разказват потърпевши, полагали грижи за тях. Случаят е подхванат от 1 РУ на Пловдив и кметство Марково.

„Преди няколко дни отново намерихме починали котенца, скупчени на едно място. В близост открихме и храна – рибешки глави. Веднага сигнализирахме полицията, които направиха оглед и взеха торбичките. Обърнахме се към кметицата, която веднага се отзова“, разказва пред TrafficNews Надежда Ръжева, чийто котки също са били убивани по този жесток начин.

Жителите на ул. „Мечта“ отдавна имат подозрения кой съсед трови животните. Срещу него и жена му два пъти е подавана жалба, като след първата и разговор с полицията – смъртните случаи намалели.

Всички тези животни са обезпаразитени, с хигиенни навици. Живеят в къщите и дворовете ни, но когато излизат на улицата тези хора им се дразнят. Семейство Спасови са асоциални, не говорят с нас, отправяли са словесни заплахи, че ще избият животните, за които се грижим. Случвало се е да извеждам кучето си навън и той да го пръска с маркуч“, допълва Ръжева.

Ръжева споделя, че три котки, за които е полагала грижи, са били отровени. И трите са били бременни.

„Как може такова зверско отношение към тези хайванчета. Това е опасно и за децата ни, така да се търкалят отровни храни из улиците. Да не говорим, че се плашат от труповете на животните“, категорична бе жената.

Наш репортер се свърза и с мъжа, срещу когото в била подадена жалбата в полицията.

Това е 100% фалшиво твърдение, аз не се занимавам с такива работи. Кметицата ми се обади, за да говорим по този въпрос. Не разбирам защо ме размотават. Аз най-напред не живея постоянно там, от началото на месеца съм бил само 2 пъти там. Всички тези глупости са скалъпени. Имали сме животни, гледал съм един рижав готин мързелив котарак, който гледах в тази вила". 

Спасов категорично отрече да е отправял закани към животните на съседите си.

„Това са комшийски отношения, които куцат. Защо само нас? Имаме комшийка, която е алергична към котки дори – нея никой не я е заподозрял. Това е пълна глупост, аз не съм против животните“, заяви още мъжът.

Спасов даде следното пояснение:

Вие имате ли градинка? Ако вие речете да си посадите цветенца, но копнете вътре и намерите едно хубаво голямо лайно, ще ви бъде ли приятно? На жена ми дали ѝ е приятно да се плеска. Аз трябва да съм доволен, че комшийката ми е събрала всички котки и ги храни? Но аз не съм против животните, а те искат да изкарат нещо, което не знам какво е“.

В коментар за TrafficNews кметът на Марково Десислава Терзиева заяви, че към момента тече разследване от 1-во РУ, които са се отзовали на сигнал.

Не искаме да вменяваме никому вина. За нас е важно на първо време да се изследва дали има наличие на отрова в храната, и ако пробите покажат това – да се проведе разследване кой може да стори такова нещо. Вчера бях повикана от 13 души, живеещи на ул. „Мечта“, който сигнализираха за отровени котенца. Това е притеснително и изключително нехуманно и кметството ще предприеме необходимите мерки“, заяви Терзиева.

До момента в местната управа никой не се е оплаквал, че котките му пречат по някакъв начин, уточни тя. Кметът добави, че местните жители са предложили поставяне на видеонаблюдение за превенция, като вариантът ще бъде разгледан от управата.

Очаквайте подробности!


Снимка на рибешка глава и найлонова торбичка, намерени пред двора на заподозрения от съседите мъж.