В последната година приложението Тик Ток от място за забавление се превърна в платформа за политически коментари, активизъм и пропаганда. Към този момент качваният контент в приложението е силно обвързан с инвазията на Русия в Украйна.

Масово случайни потребители се възползват от ситуацията в Украйна и мамят гледащите, като ги карат да им пращат дарения, понеже са „останали без дом” или просто са в затруднение. В Тик Ток това става лесно с опцията "изпращане на подарък" - пращаш подарък на човека, качил видеото, докато го гледаш, само с едно натискане, но доколко човекът наистина е на място и е потърпевш от случката е много спорно.

Доста от публикуваните видеа са заснети в други градове по време на други военни конфликти, а не в момента в Украйна, но някои от потребителите ползват фалшиво аудио и залъгват хората, че са на място, което се бомбардира, като дори използват актьорските си умения и плачат, търсейки съчувствие.

Дезинформацията по време на война не е новост. В другите социални мрежи потребителите също не пропускат да изразят мнението си по дадена тема дори и да не са компетентни по нея, с цел да събират „лайкове”, а войната между русофили и русофоби се развива с пълни темпове.

В момента експерти от цял свят полагат усилия да премахнат и баннат всички фалшиви профили, които злоупотребяват с доверието и хуманността на хората и печелят на гърба на трагедията.