Мъж и жена изхвърлиха безпардонно купчини с отпадъци в строителен контейнер в „Остромила“. Нарушителите са отбили на пътя, за да „разтоварят“ цял багажник, претъпкан с неизвестен произход отпадъци.

От видео, пратено до TrafficNews личи, че двамата очевидно не се притесняват от това, което вършат, а съвсем спокойно мятат торби където им падне.

Няма как да знам какво точно изхвърлиха. Въпреки това те изсипаха цял багажник с торби – във и извън контейнера“, заяви пловдивчанинът препратил сигнала.

Абсурдно е да се борим за чиста и зелена градска среда, докато тези гледки продължават да бъдат ежедневие. Колосалният проблем всъщност не е, че въпросните са в сериозно нарушение на закони и разпоредби за управление на отпадъците, а че те не са единствените, които решават да се улеснят по този начин. Благодарение на подобно безхаберие, купища смет са заринали земята около контейнера за битови отпадъци. По принцип всяко изхвърляне на боклуци извън разрешените места подлежи на санкции, но де факто залавянето на нарушители се оказва трудна задача, тъй като рядко гражданите сигнализират своевременно ОП “Чистота“ или органите на реда.

От TrafficNews потърсихме ОП „Чистота“ за коментар. Директорът на предприятието Димитър Георгиев увери, че ще бъде извършена проверка за статута на имота и на кого е поставеният контейнер за строителни отпадъци.

Георгиев напомни, има конкретна процедура по изхвърляне на подобно количество отпадъци и призова гражданите да спазват предназначените за тази цел места. Той апелира още, ако някой стане свидетели на нерегламентирано замърсяване на околната среда, да сигнализира своевременно на телефон 112.

Припомняме, че за едрогабаритните отпадъци има предназначена специализираната площадка, която се намира в базата на ОП „Чистота“ на ул. „Даме Груев“ 64 А.