„Министърът на здравеопазването ни излъга”. С тези думи се обърна към нас пловдивчанин, който се оказа в задънена улица в опитите си да си извади зелен сертификат. Младият мъж е преболедувал COVID-19 през септември, а болестта му била удостоверена с бърз антигенен тест в болнично заведение. Днес се е опитал да се сдобие с вече така важния документ, но в Националната здравно – осигурителна система получил съобщение „липсва сертификат”.

Припомняме, че днес в интервю министър Стойчо Кацаров посочи, че зелен сертификат може да бъде издаден на всеки с положителен тест от сертифицирана лаборатория и болница.

Стойчо Кацаров: Преболедуване с антигенен тест дава "зелен сертификат"Ако мерките не дават резултат, ще минем към следващи, каза здравният министър

„Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава зелен сертификат. Независимо какъв е теста – PCR или антиген, там където е направен, там се издава сертификат“, официално заяви здравният министър.

Кое е вярно обаче?

Стотици пловдивчани, а и не само днес се оказаха подведени от министерската информация. Оказва се, че никой с положителен бърз антигенен тест не може да се сдобие със сертификат. Не само през системата на министерството, но и през болници и лаборатории.

„Първоначално помислих, че има бъг в системата или просто е пренатоварена. След това установих, че причината не е в сайта. Потърсих за съдействие Регионалната здравна инспекция, но телефоните в институцията постоянно бяха заети. Посетих РЗИ около обяд, където получих отговора „ние не издаваме сертификати, това е процедура през здравно министерство”. Оказа се обаче, че причината да не получа сертификат е вида на теста, с който бях диагностициран с COVID”, започна разказа си Венцислав.

Той посетил и лечебното заведение, където е направил теста си. От там му заявили, че също не издават сертификати.

„През септември се разболях и ми бе направен бърз антигенен тест в болница. Там получих и лечение. След това получих и официална карантина – имам документи. Имам и предписание, че карантината ми е изтекла. От болницата днес ми казаха, че не се предоставя сертификат, когато дадено лице е диагностициран с бърз тест. Документ за преболедувал се издава само при положителен ПСР тест. Върнах се отново в РЗИ, където ми потвърдиха информацията и ми казаха още, че днес не съм единственият, който се е обърнал към тях с този проблем”, заяви Венци.

До редакцията ни постъпи още един идентичен сигнал. Теодора е преболедувала преди броени дни. Днес е проверила правилата за предоставяне на зелен сертификат за преболедувала и е установила, че въпреки 14 – дневната карантина, лекарствата и двата прегледа от специалисти, тя не може да се сдобие с документи.

„Въвеждайки ЕГН-то си, в системата ми се появява името. След въвеждане на телефона обаче, системата или ме изхвърля или ми изписва, че няма сертификат. Обърнах се в лаборатория Рамус, където ми бе направен теста. От там ми заявиха, че не могат да ми издадат сертификат, не е в тяхната компетенция. Заявиха ми още, че за да имам валиден сертификат, трябва да съм с два теста – ПСР. Един, за да се установи, че съм болна и един, че съм здрава. Обадих се в РЗИ, където ми казаха, че не знаят каква е процедурата”, заяви Теодора.

Трети пловдивчани пък дори е бил хоспитализиран в лечебно заведение. За това има и официален документ. Той е препратен в болница от Общински COVID център, където са му направили два бързи теста.

Оказва се, че действително преболедувал, доказан с бърз антигенен тест, не може да се сдобие със зелен сертификат. Това потвърдиха от РЗИ – Пловдив.  От инспекцията заявиха, че лицата не фигурират в системата на Здравното министерство.

Само днес са получили над 100 обаждания, свързани с подобни казуси. В сградата на РЗИ също са пристигали хора с положителни бързи тестове, с молба за сертификат. Дори се е стигало до скандали.

Получаваме сигнали и за отказ за сертификат по причина "недовършен ваксинационен цикъл" , въпреки, че човекът има две поставени ваксини. 

Обърканите послания на Кацаров по отношение на валидността на положителния PCR също объркаха десетки граждани. Днес сутринта както той, така и проф. Радка Аргирова, заявиха, че срокът ще бъде продължен и той ще важи 1 година. Веднага след това обаче стана ясно, че това няма как да се случи, тъй като в Европа документа важи най- много 180 дни. 

От 21 октомври в цялата страна влиза изискване за зелен сертификат за почти всички дейности на закрито. Зелен сертификат се издава при пълен ваксинационен курс, преболедуване или негативен PCR и антигенен тест.