Проблемът с опазването на околната среда става все по-тежък, а замърсяването все по-осезаемо за всички нас. Градският транспорт в Пловдив никак не се съобразява с това и често автобусите се движат, нарушавайки правилата. За поредното безумие сигнализираха читатели на TrafficNews, които са установили нередности при движението на рейс и са го заснели.

На видеото се вижда, че докато се движи превозното средство с  регистрационен номер „PB1683TT”  ,   черен дим се стеле до него и изключително много замърсява въздуха. Гражданите всекидневно изпращат снимки, от които се става ясно, че градският транспорт категорично преминава всякакви правила.

Всички автобуси в града трябва да са с категоризация с най-високата екологична категория „Евро 6”. Това означава да отделят и най-малко емисии на въглероден диоксид в околната среда. От този клип обаче може да се забележи, че цялата задна част на автобуса е в сажди, което изключва варианта за регенерация на ДПФ в градски условия. Защитата на качеството на въздуха и намаляването на емисиите на парникови газове е приоритет за Европейската комисия по екологията. 

Напоследък все повече се говори за европейските стандарти Евро 5 и Евро 6 или Euro 5 и Euro 6. Нормите са, за да се ограничат вредните емисии, изхвърляни в атмосферата от автомобилите. Европейската комисия по екология приема стандартите от Евро 1 до Евро 6. Целта на тези стандарти е да се принудят производителите на автомобили да създават все по-екологично чисти двигатели, които да не замърсяват околната среда.