Глутницата кучета в пловдивския квартал „Христо Смирненски”, която преди малко повече от месец нападна жена, а млад мъж се измъкна на косъм отново се появи. Този път в увеличен състав и с тренирани обноски.

След сигналите на TrafficNews до пловдивски инспекторат и последвалите проверки, животните известно време не се забелязваха пред и около обекта, но сега отново са тук. От изпратеният до медията ни клип се вижда, че броят на кучетата се е увеличил и вече те са над десет. Друго, което прави впечатление е, че животните стриктно изпълняват командите на собственика си и само като им се свирне идват и си прибират зад оградите на имота.

Клипът е сниман снощи около 2 часа след полунощ и за щастие в този момент няма хора прибиращи се по домовете си или такива, които по някаква причина да минават през мястото. Вижда се обаче, че глутницата скача и лае преминаващите автомобили и на шофьорите се налага да реагират мигновено и дори да навлизат в насрещното платно, за да избегнат удар с някое животно.

Според хората живеещи на близо, въпросната глутница кучета напада минувачи от доста време. Човек от кооперацията споделя, че собственикът на имота бие животните и по този начин ги озлобява. Той добави още, че също е бил гонен от групичката кучета, а жена му се страхува да разхожда количката с бебето им в района.

Преди около месец, на едно момче му се е наложило да пресече бул. "Пещерско шосе" неправилно, за да не стане жертва на глутницата. По думите на очевидци, момчето ги е видяло предварително, след като са започнали да лаят и това е предотвратило нападението им.

Само на около 150-200 метра от мястото има и автобусна спирка, на която има чакащи пътници, а трафикът по бул. „Пещерско шосе” е изключително интензивен през цялата светла част на денонощието.

„Подобни нападения могат да бъдат изключително опасни, като не са изключени и пътни инциденти, които могат да са фатални”, споделят живеещите в района.

Десетина дни преди това, същата глутница кучета нападна жена рано сутринта, докато отива на работа. Жената беше подгонена от животните и нападната на тротоара. В момента на атаката е спряла кола, за да се притече на помощ, в следствие на което кучетата са се уплашили и са избягали. Това е предотвратило и по-сериозен инцидент.

Тогава TrafficNews сезира Общинския инспекторат, откъдето веднага изпратиха проверка на място. Собственикът обаче отказа да ги пусне в имота и се барикадира вътре. Служителите подадоха сигнал на телефон 112, а на място по-късно пристигна и екип на Второ районно. Собственикът обаче отказа да допусне и тях в обекта, като заяви, че се е обадил на адвоката си. В крайна сметка той е осуетил проверката.

Очевидно обаче въпросният човек не се притеснява от проверки и продължава да пуска кучетата си извън имота, като по този начин застрашава живота на минувачите и косвено създава предпоставки и за ПТП-а.

"Трябва ли да се случи някакъв сериозен инцидент и някой да пострада по-тежко, за да се вземе отношение по казуса и на този човек да бъде потърсена отговорност?", питат реторично хората живеещи в района.