Шофьор на автобус от градския транспорт в Пловдив отърва глоба за неносене на маска по време на работа.

При проверка на служители към ОД на МВР Пловдив за спазване на противоепидемичните мерки наложени в страната, шофьорът бил хванат да извършва работните си задължения без покриваща носа и устата маска.

Случаят е от 28.10.2020 година. Когато автобусът спрял на спирка на булевард  „Христо Ботев“ №46, контролните органи се качили в превозното средство и в хода на проверката, установили, че шофьорът не спазва противоепидемични мерки за задължително носене на маска в закрити обществено помещения. На място му била връчена покана да се яви на 2.11.2020 година, за да му бъде съставен акт за установено административно нарушение, но шофьорът отказал пред свидетели да приеме поканата. След това униформените съставили протокол за извършената проверка.

На 2.11.2020 година обаче, с оглед установено по време на проверката нарушение, на шофьора на автобуса бил съставен акт, в негово отсъствие. След множество предприети действия за връчването на съставения акт, същият бил получен на 20.04.2021г. В законоустановения срок, нямало постъпило обжалване и въз основа на съставения акт, на шофьора е била наложена и глоба в размер на 300 лева.

Мъжът обаче обжалвал наказателното постановление и поискал съда да отмени глобата, като квалифицира случая като маловажен. По време на разглеждане на документите обаче, съдебният състав забелязал, че члена и закона, цитиран в акта и постановлението, като нарушен въобще не е правилният. Така съдът приема, че шофьорът наистина не е изпълнил въведените противоепидемични мерки, но констатира съществени процесуални нарушения, които налагат отмяната на обжалваното наказателно постановление, като незаконосъобразно.

Освен това според магистратите са били налице материално-правни предпоставки за квалифициране на случая като маловажен, защото се отличава със смекчаващи отговорността обстоятелства, които разкриват по-ниска степен на обществена опасност – тоест извънредна изолирана проява, а не рецидив. 

"Шофьорът признава нарушението и заявява стремежа си към недопускането му в бъдеще. На следващо място, не без значение е и обстоятелството, че констатирането на нарушението е станало в момент, в който жалбоподателят е отпивал от напитка с отместена настрани от лицето маска. Тук е мястото да се постави внимание върху влошените условия на труд на шофьорите в градския транспорт – недостиг на ППС-та, многочасови смени на път, липса на работна ръка и липсата на почивки, които обстоятелства в своята съвкупност, от чисто човешка и морална гледна точка, биха оправдали едно утоляване на жажда. Отделно от това, няма данни и не се установява в близост да е имало други лица – пътници. Заради поставяне на въжено ограничение около шофьорското място и  неотваряне на първа врата - все способи, които шофьорите използват, за да се изолират от останалите лица в транспортното средство."

Цитат от решението на съда

 Според тези факти, шофьорът на автобуса не се приема като непосредствена опасност за здравето на останалите хора в превозното средство. 

Така съдът приема, че в този случай, униформените органи са можели просто да предупредят нарушителя. На база грешното основание за наказване и тези обстоятелства, магистратите отменят наказанието.