Фирма извива ръцете на служителите си в Пловдив. За порочната практика сигнализира до редакцията на TrafficNews потърпевша.

Ивелина Маринова работи в заведението за бързо хранене „Българска кухня” в МОЛ Пловдив. Заради въведените на 13 март противоепидемични мерки, обектът е затворен, а персоналът разпуснат по домовете си. През последната седмица обаче, Ивелина и колегите й са получили съобщения от работодателите си,с което ги уведомяват, че трябва да подадат молби или за напускане по взаимно съгласия или за неплатен отпуск до 15 май. 

 

„ Повечето служители са съгласни с техните условия поради страха да не загубят работата си. Аз обаче съм единствената, която не съм се съгласила и потърсила правата си, а имено отказах да подпиша документите. По думите на счетоводителката, аз единствено не съм се съгласила”, разказва пред медията ни Ивелина.

Тя вече е разговаряла с представители на „Инспекция по труда” и е готова да подаде жалба.

Наш репортер се опита да се свърже със собствениците или управителят на фирмата, стопанисваща „Българска кухня” – „БМС Груп” ООД със седалище Варна. 

Успяхме да разговаряме с представител на отдел човешки ресурси, който заяви, че подобни съобщения към служителите не са били спускани, както и заповеди или молби за напускане. Той заяви, че ще предаде на собствениците желанието ни за коментар, но до края на работния ден никой от тях не ни потърси. 

Ако работниците се съгласят да напусна по взаимно съгласие, те губят не само пълните си права на обезщетение за безработица, те губят и обезщетения, които работодателят дължи по Кодекса на труда. 

По данни на Главната инспекция по труда, с 50 процента е нарастнал броя на  нарушенията на трудовото законодателство от началото на извънредното положение у нас.