Затворници от пловдивския затвор алармират за системен тормоз и рекет от страна на Мариян Колев- лекарят, който преди две години съсече с брадва собствения си баща. В имейл до TrafficNews.bg лишен от свобода твърди, че Доктора злоупотребява с правата които има и „търгува с влияние“.  Колев получи 8 -годишна присъда за жестокото престъпление и в момента я излежава в пловдивския затвор. Той е във Втори отряд- секторът, в който настаняват затворниците , който за първи път са осъдени.

„Пиша Ви от Пловдивския затвор.  Преди време ръководството определи Доктора Мариян Колев за „кофти“ на Втори отряд. Той обаче издевателства над затворниците, за които отговаря и буквално се гаври с тях. Муфти циганите за цигари, за да им пише молбите , като всъщност това влиза в задълженията му. Иска цигари и за да даде топла вода, тъй като отговорник има ключ за банята. Това обаче далеч не  е всичко. Директорът на затвора Божил Иванов нареди всички врати да се държат отворени заради жегите, за да става течение, но за да отвори вратата на килията Доктора пак иска цигари. Потърпевшите са много, но всеки се страхува да се оплаче, защото Колев всеки път ни заплашва с  един от началниците Сивков. Той човекът може и са не знае, че го използват като плашило, но ситуацията е  много лоша“ пише затворникът.

Лишеният от свобода допълва, че се страхува да напише името си, тъй като не е сигурен каква ще бъде следващата реакция на Колев. Преди няколко дни, на лафката,  той влязъл в конфликт и с Никола Цайкин, който е с доживотна присъда за три убийства.

ДОСИЕ

Трагедията се разиграла на 12 декември в семейната  вилата  в село Горнослав 45-годишният лекар качил баща си Кольо Колев в старото си волво и го закарал до селото. Синът и 83-годишният баща си пийнали. Докторът отишъл да нацепи дърва, за да запалят огън и да се стоплят. На връщане се скарали за наследствен имот, старецът подхвърлил няколко реплики, които вбесили и изкарали извън нерви пияния син, който още бил с брадвата в ръце.

Мариян халосал с острието родителя си по главата. Шурнала кръв. Уплашен, синът натоварил в колата баща си и дал пълна газ към болницата в Асеновград. Там обаче имало полицаи. Колев се стреснал и дал на заден ход. На селския път до село Мулдава, до лозята, докторът зарязал баща си и отишъл да спи в гората.

Събудил се  край село Мулдава. Там го видял районният инспектор и му поискал документите. На полицая му направило впечатление, че непознатият мъж е с кал по лицето и кръв по дрехите. Няколко часа по-рано пък служителят на реда при обход на района бил видял колата, обадил се на колегите си и чакал да дойдат за оглед. Попитал Мариан дали е пътувал във волвото. Колев му отвърнал, че баща му пострадал при нещастен случай и търсел помощ.

Преди да вдигне брадвата срещу баща си, Мариян системно го малтретирал. Постоянно крещял, че ще го убие, млател го жестоко, а старецът само пъшкал и се молел да не го бият. При аутопсията на тялото съдебните медици казаха, че по тялото на Кольо имало много травми от побоища.
 “Ще те пусна, но нали знаеш как удрям!” Така крещял доктор Мариан Колев на баща си Кольо, докато му гостувал в старческия дом в Пловдив. Чул го съседът на бай Кольо по легло - пенсиониран полковник, и видял как синът бил вдигнал във въздуха възрастния човек, държейки го за яката.Това било през есента на 2012 година, а няколко месеца  последвало убийството.

Според разследващите агресията в доктора се отключила заради неуспехи в професията и живота. Колев е завършил медицина и магистратура по здравен мениджмънт. Работил като джипи в две пловдивски села Манолско Конаре и Ясно поле, а през 2010 г. се преместил в болница под тепетата, няколко месеца по-късно бил помолен да напусне, защото посягал към чашката, пише в обвинителния акт. Именно алкохолът го тласнал и към отцеубийството.

Хора от двете села са свидетелствали, че бил добър специалист и помагал винаги при нужда. Когато напуснал болницата, се разделил с втората си съпруга. Появила се нова жена в живота му.

Окръжният съд го осъди на 14 години затвор, но Апелативният намали драстично присъдата почти наполовина. В съдебна зала Колев се разкая и  обяви, че след този случай изживял страшен катарзис.

Дали обаче това е вярно или е било поза за пред магистратите? 

TrafficNews.bg