Десетки българи са блокирани вече почти денонощие на летището във Франкфурт, Германия. Хората са оставени без храна, без напитки и нормални условия, а сред бедстващите пасажери има и бебета. Кошмарът на нашенци се допълва от непрекъснато сменяща се информация кога ще могат да излетят отново, сигнализират потърпевши. 

Полетът, който се изпълнява от компания Wizz Air, е бил по линия Пловдив-Лутън(Лондон). От самото начало той тръгнал наопаки, споделя пред медията ни Златко Налбански. В момента той е блокиран заедно с жена си и едногодишното им бебе в Германия. Тримата излетели от летище Пловдив с около 1:30 закъснение.

„Още при чекирането видяхме, че има жена в инвалидна количка, която видимо не беше в добро здравословно състояние. Въпреки това я качиха. Скоро след излитането на нея ѝ прилоша. Добре, че имаше пътничка, която се оказа медицински работник. Тя опита да бие няколко инжекции, които да помогнат на боледуващата. Това обаче не даде резултат и кацнахме на летището във Франкфурт, за да настанят жената в болнично заведение“, разказва Налбански.

По негови думи се наложило пътниците да чакат три часа в самолета. Последвало нареждане да слязат от борда. Обяснено им било, че няма как да излетят заради мярка, ограничаваща шумовото замърсяване. Те получили информация, че за всеки пътник ще се осигурят вода, храна и хотелска стая.

„Оказа се, че нищо от това не е вярно. Много хора, които отидоха със собствен превоз до хотелите, разбраха, че стаите се заплащат. Някои от тях се върнаха и така цяла вечер нощувахме на гейта. Всеки е насядал където може, спим по седалките. По-лошото е , че тук има няколко бебета, които останаха без памперси. Нямаме храна“, допълва мъжът.

 След като няколко пъти часовете за полет били променени, пътниците се свързали с посолството във Великобритания. Тъй като на борда имало английски граждани, те очаквали помощта им. Такава обаче не била предоставена. Налбански споделя, че за подкрепа българите потърсили и нашето посолство. С него така и не била установена връзка. Управата на летището във Франкфурт обяснила, че няма как да съдейства, тъй като полетът на компанията Wizz Air няма общо с тях.

„Напрежението е голямо. Бебетата не издържат и само плачат. В момента всички са налягали където сварят и се молят да се приберат по домовете си възможно най-скоро. Никой не мисли за COVID мерки, нито компенсациите в момента ни интересуват. Единствено се надяваме излетим“, споделя мъжът.

По последна информация полет към Лутън, Великобритания, трябва да се изпълни в 18:55 местно време. А дотогава десетките потърпевши остават „заключени“ и без провизии.