Пловдивчанка от месец се опитва да осигури помощни средства на болната си майка чрез лекарска комисия, но без никакъв успех. Възрастната дама страда от деменция и се нуждае от инвалиден стол. Оказва се, че проблемът не е персонален, а засяга десетки болни и техните близки. Оказва се, че към момента в Пловдив няма работеща лекарска комисия, която да издава протоколи за помощни средства. 

„Заради болестта си, майка ми се нуждае от комбиниран тоалетен стол. Лутането ми по лекарски комисии започна през февруари. Видях публикуван списък в сайта на РЗИ с болнични заведения, в които мога да намеря нужната помощ. Посетих всички от тях, но без резултат. По-голямата част направо ми отказаха, някъде поискаха нотариално заверено пълномощно от майка ми. Отидох на нотариус, но той отказа да ми издаде, тъй като тя е с деменция и не е адекватна. Стигнах чак до София, където също ми отказаха. Не е нормално във втория най-голям град в България да няма работеща лекарска комисия, която да ми съдейства!”, коментира жената.

Репортер на медията ни се свърза с д-р Катя Георгиева, която е директор на дирекция „Медицински дейности” към РЗИ Пловдив.

Тя обясни, че това е сериозен проблем, който назрява от години.

„По нормативна уредба всяка комисия трябва да издава протоколи за помощни средства. Това, обаче не се случва. Именно затова съставихме този списък с работещи комисии, публикуван на сайта. Явно и сега не се спазва. Най-голям е проблемът с онкоболните жени, които имат нужда от импланти и перуки, но отново не се откликва на нуждите им. Никой не следи за изправността на комисиите, затова и хората в нужда не получават никаква помощ”, заяви тя.

Което на практика е нон сенс, защото се оказва, че няма институция, която да е ангажирана да следи тази дейност. 

TrafficNews се обърна за коментар и към представител на пловдивска фирма за помощни средства. Той потвърди, че проблемът с комисиите е огромен, а отношението към болните хора е меко казано нецивилизовано.

„Живеем в 21 век, а отношението на държавата към болните и инвалидизирани хора е като в 19-ти век. Истинска трагедия! От 1 февруари вече е истински геноцид. На практика в града няма нито една работеща Лекарска комисия за изписване на помощни средства. На хартия има в почти всяка болница, но на практика лекарите навсякъде отказват да се занимават с тази дейност, като се оправдават, че не разполагат с време и са достатъчно натоварени с пряката си дейност” , коментира представителят.

„Говорим за хора, които са претърпели инсулт, или ампутация или някаква друга сериозна оперативна намеса. Близките им са ангажирани с физическото им оцеляване и с рехабилитацията им, а паралелно с това трябва да се сблъскат и с тази бюрократична машина, която спокойно може да конкурира дантевия ад. Ако имат време да минат през цялата верига – джипи – ЛКК- нотариус - пълномощно и през това време техният близък не почине, може и да получат необходимото помощно средство. Другият вариант е близките да отделят средства и да купят необходимото. Цената на нисък клас количка е 480 лева. Хората, които имат нужда от помощ, се третират като някои, които ограбват държавата” заявява мениджърът.

Той недоумява, защо хора с конкретни епикризи – отрязан крак, операция на гърда и др. се нуждаят от допълнителни протоколи от комисия, след като имат достатъчно категорична епикриза.

„Нали не можем да очакваме на някой да му порасне пак крака или на жената, която е минала през операция и химиотерапия – гърда. Вместо системата да бъде максимално внимателна към тези хора, тя буквално ги смазва” коментира пловдивчанинът.

До 1 февруари в Пловдив е имало една работеща комисия, но след това тя е преустановила работа. В областта положението е същото. Работеща комисия има само в Раковски, но няма как пациент с адресна регистрация в Пловдив, да мине там.

„Всички приказки за добрата ни социална система и огромните средства, които се отделят, катастрофират в реалността. А проблемът се задълбочава. Процентът инвалидност в България нараства с всяка изминала година, а пациенти и лекари затъват в бумащина. Необходими са спешни мерки, а не оправдания” категоричен е предприемачът.