Бизнесмен копае и налива бетон на метри от Главната, без документи от "Централен", установи проверка на TrafficNews. Експерти от отдел „Незаконно строителство” на район „Централен”  днес извършиха спешна проверка по сигнал за незаконно строителство в имот в самото сърце на града – между Главната и ул. „Отец Паисий”. Преди месец собственикът на няколко имота на ул. „Александър Батемберг” Мирослав Стамов започва изкопни работи в съседен имот. Според адвоката на повечето собственици на въпросния имот – Паулина Христева  строителната дейност е в нарушение както на Закона за устройство на териториите, така и на Закона за културното наследство. 

10 от собствениците на имота, в който преди се помещаваше ресторант „Чучура” живеят в чужбина, а трима – в България. Имотът е даден по наем на фирма „Щипка сол”, а ресторантът който  се намира там, през зимата е бил затворен заради противоепидемичните мерки. В края на февруари собственикът на дружеството Атанас Найденов отива да подготви ресторанта за предстоящо отваряне и  и вижда Стамов и негови работници да извършват изкопни работи в имота на наемодателите му.  Сигнализира представителя на собствениците – Христева, която подава сигнал на 112.

Христева коментира пред TrafficNews заяви, че никой от доверителите й не е бил уведомяван, нито е давал съгласие за извършване на изкопните дейности. 

Тя е подала сигнали до прокуратурата и район „Централен”, където съответно са образували проверки. Според нея от имота незаконно са отнети около 50 квадратни метра. „Работниците копаят, изнасят пръст , която съхраняват в пустееща  сграда на Стамов  на ул. „Отец Паисий” . Пръстта се изнася рано сутрин с камион” казва  юристът.

Строителните отпадъци се изхъврлят в гондола на ул. "Отец Паисий". 

Днес нещата са ескалирали, тъй като през уикенда наемателят открил върху изкопа поставен кофраж, подготвен за наливане на плоча за второ ниво. Оказва се, че Стамов копае и налива бетон в абсолютно нарушение на закона, в чужд имот, без да има разрешение от всички собственици. 

Самият Стамов обаче е категоричен, че не извършва никакво нарушение, а копае в условията на неотложност, тъй като подпорната стена, която се намира в двора е коомпрометирана и според него това може да доведе до срутване на съседната сграда, в която той има собственост.  

„Имам конструктивно становище от инж. Михаил Бойчев, който е констатирал, че подпорния зид се руши и е препоръчал изливането на плоча с обратен наклон и поставяне на външна хидроизолация. Заключението на инж. Бойчев е, че изпълнението на конструктивните мероприятия е неотложно” коментира Стамов пред наш репортер. Той заяви, че не влизал в чужд имот, а според нотариалните актове на предишните собствениците, който са от 1911 и 1956 г. , той притежава 50 квадрата в съседния имот.  „Взел съм и съгласие на двама от собствениците – Таня Гинева и Николаус  Димадис, които са ми дали писмено разрешение да извърша укрепването, заяви Стамов. Той смята, че протокола от заседанието на Районния експертен съвет по устройство на територията /РЕСУТ/  му дава право, да извърши  въпросните строителните дейности. "Аз само укрепвам стената. Не строя нищо, не правя помещения" , заяви бизнесменът, който е собственик и на рушащата се сграда, която от години стои опакована на ул. "Отец Паисий". 

На практика обаче това изобщо не е така.

В протокола на РЕСУТ е разписано ясно, че Стамов трябва да спази процедурата  по чл. 83 от Закона за културното наследство, тъй като сградата е паметник на културата, да изготви проектна документация, да внесе въпросната документация в район „Централен”, откъдето да получи съответното разрешение. 

Няма как да вземем отношение по въпроса за собствеността, тъй като ако някой има претенции , трябва да ги предяви по съдебен ред. По отношение на  укрепването обаче, сме издали становище и то е ясно разписано в издадения протокол на експертния съвет от 25 март. Стамов трябва да подаде документи в Министерството на културата, след това да бъде назначена комисия , в която да е включен представител на Инспектората на Министерството на културата и представител на общината или район „Централен”. Те трябва да преценят на място ситуацията и нейната неотложност и да издадат съответните разпореждания в зависимост от състоянието на обекта. Ако наистина е в състояние на неотложност , ние даваме разрешение за укрепване, а в това време собственикът си подготвя проектната документация и я съгласува.” коментира  кметът на район „Централен” Георги Стаменов.

Днес за пореден път експерти от район „Централен” направиха проверка на място.

"Колегите са установили, че има направен изкоп и излят бетон, за които ние не сме издавали никакво разрешение. Изготвен е констативен протокол, а следващата стъпка е издаване на заповед за спиране на строителството. Извършващият строителството твърди, че въпросният изкоп е в негов имот и той ще има възможност да докаже твърденията си в хода на проверката. В противен случай ще третираме действията му като навлизане в чужд имот", заяви Стаменов. 

TrafficNews ще продължи да следи казуса.