Почти една година след смъртта на 34-годишната Юлия Ангелова, която бе блъсната и убита на пътя край Созопол, бившият й съпруг и баща на 9-годишната й дъщеричка Цветелин Цеков изпрати гневно писмо, в което се оплака, че вече няколко пъти е получил отказ от МВР и прокуратурата за достъп до материалите по делото. 

Катастрофата стана в нощта срещу 26 юли 2020 г. на пътя Созопол - Приморско. Младата жена била в заведение в Созопол. Хванала такси, което да я закара до къмпинг "Арапя", където отседнала. На средата на пътя обаче слязла, след като влязла в разпра с шофьора по повод сумата за превоз. Тръгнала пеша, когато кола я блъснала и избягала от местопроизшествието. Малко по-късно втори автомобил ударил 34-годишната софиянка и шофьорът веднага подал сигнал на тел. 112.

Още при огледа се разбрало, че подалият сигнала не е първият, ударил Юлия. Затова от полицията веднага започнали да преглеждат записи от камери в района. Така стигнали до автомобил, който е сив металик. Капакът му бил изкривен. Колата се движела с висока скорост, марката и моделът не били установени веднага, не се виждал и регистрационният номер.

След упорита работа полицаите успели да издирят автомобила и задържали собственика му - местен жител. Той отричал да знае каквото и да било. По колата пък липсвали следи от удара, нямало данни да е минавала на ремонт, макар полицаи да са убедени, че капакът е бил поправян. Затова пуснали мъжа след 24 часа без обвинения.

Според Цветелин Цеков, комплексен медикотехнически анализ, изготвен от инженери и съдебни лекари, е напълно в състояние да докаже или отхвърли участието на заподозрения в инцидента, съобщава Dir.bg.

"Експертиза обаче не е назначена, не е ясно и дали са предприети каквито и да било други действия от страна на разследващите органи. Какво се случва с разследването днес? Почти година след инцидента, ние, близките на Юлия, сме в пълно неведение за хода на разследването. До този момент не сме потърсени нито веднъж от представител на МВР. Нещо повече - дори за задържането на заподозрения разбрахме от медиите", пише бившият съпруг на Юлия, който сега отглежда 9-годишната им дъщеря.

Мъжът е поискал достъп до информацията около разследването по законов ред, позовавайки се на чл. 75 от Наказателно-процесуалния кодекс. "Този член гарантира правото ми на достъп до подобна информация, в качеството ми на пострадал като бивш мъж на жертвата и баща на детето ѝ", обяснява той.

"На 24 февруари от Областната дирекция в Бургас ми бе върнат кратък отговор, в който единствено е посочено, че съм констатиран в качеството на пострадал - фактът, въз основа на който е написана самата молба. Неясният отговор ме накара за втори път да помоля за достъп до информацията от разследването и на 10 март 2021 г. входирах втора молба до началника на МВР-Бургас. Осем дена по-късно, на 18 март, е постановен втори отказ, който ми бе изпратен от Окръжната прокуратура в Бургас. Отказът е въз основа на същия чл. 75 от НПК, даващ ми в действителност право на достъп до материалите по делото. След като властите потвърждават, че съм констатиран като пострадало лице по случая, за мен остават неясни причините, поради които двукратно ми е отказван достъп до информацията по разследването, при това по същия текст от закона, който ми дава това право", пише още Цветелин Цеков.

Бившият съпруг на Юлия се обръща и към Апелативната прокуратура в Бургас, откъдето също получава отказ.

"Затова съм принуден да се обърна към главния прокурор и дори до Европейските правни органи заради нарушаването на правата ми. Дъщеря ми ме помоли когато убиецът бъде хванат да я заведа при него и лично да го попита защо е останала без майка. Дал съм ѝ обещание и ще го изпълня - продължавам да търся справедливост!", допълва той.

Dir.bg потърси официална информация от Окръжната и Апелативни прокуратури в Бургас, откъдето съобщиха, че ще проверят случая.