Бездомен български пенсионер бе забелязан да обитава беседката до Слънчевия часовник в Северния парк в столицата, пише читател на TrafficNews. Той апелира към хората, които имат възможност да му помогнат. Самият мъж не иска много – храна, лятна блуза… Пари не иска – нямал сили да си купи нещо за ядене.

Ето и разказа на нашия читател, без редакторска намеса:

Човекът е в бедствено положение. Въпреки, че беседката е разположена на детска площадка, хората го заобикалят и никой не го заговаря. Димитър има до себе си само няколко малки бутилки с недопита вода. Отказва пари, защото няма сили да отиде дори до някой магазин извън парка. Казва, че за последно е приемал храна преди 3 дни и в момента няма никакви сили за да ходи, чувства се напълно изтощен. След настоятелен разпит от наша страна за това от какво има нужда, единственото за което моли е - някаква лятна тениска или риза. Облечен е само с дебел панталон и есенно яке, което не ползва в жегите през деня. Казва, че вечерно време му е много студено и би се радвал, ако намери някъде топла завивка за през нощта. Молим го да разреши да го снимаме за сигнала, съгласява се, не защото иска да проси, а от отчаяние...

Димитър Атанасов е 69 годишен пенсионер, дал е на Държавата ни 32 години трудов стаж като дърводелец в бившия мебелен завод "Москва". В момента получава за труда си - 217 лв пенсия с които купува само храна. Не пие и не пуши. Няма жена и деца. През 1998 година взима заем около 3000 долара от заложна къща, които инвестира в дребна търговия, с намерението да се издържа от сергия в столичния пазар "Илиенци".

Търговията се проваля и той не успява да върне заема. Заложната къща взима апартамента му и той остава на улицата. И така, вече над 20 години. Трудно говори, защото е останал почти без зъби. Не получава никаква помощ от Държавата, въпреки бедственото си положение. Единственото, което иска от нея е, да го настани някъде, където да има покрив над главата си, храна и вода. Това ли е отношението на Държавата ни към тези, които са дали живота си в служба към нея и отработили с тежък труд символичните си пенсии?!?

От хората в парка разбираме, че преди броени дни, Димитър е колабирал и добри хора са извикали Бърза помощ. Днес, той тъжно отказва подобни предложения... Молим всеки, който може да помогне с храна, вода или място за пренощуване, да го направи на място! Димитър ще ви очаква, той няма къде да отиде...

Очаквайте продължение!