След скандала, който избухна след разследване на бТв в което стана ясно , че сериозни суми от даренията ,набирани от платформата ХелпКарма, са били разпределяни под формата на заплати, бонуси и заеми между служителите, тази вечер екипът на фондацията публикува съобщение със следния текст на ФБ страницата си:

Скъпа HelpKarma Общност!
Подложени сме на огромен медиен и обществен натиск и сме напълно наясно, че очаквате от нас официално становище по всички въпроси, което ще споделим възможно най-скоро.
Най-важното за нашия екип в момента е всеки един човек с кампания в HelpKarma да бъде спокоен - всички събрани средства за вас са налични и защитени! Както винаги досега няма да си позволим да забавим нито един превод от кампания. Продължаваме да работим със същото темпо, грижа и емпатия към вас и всички дарители, на които искаме да обърнем особено внимание - нито един лев в HelpKarma не е бил “отклоняван“!
Благодарим на хората, които ни подкрепят!
 
Съобщението обаче бе посрещнато от вълна негодувание. В рамките на 2 часа 350 човека са коментирали изявлението и няма нито един положителен коментар. Дарителите са възмутени най-вече от факта, че с неморалните си действия, организаторите на платформата, са компрометирали най- бързият и удачен начин са събиране на средства за различни кампании. Факт е, че през платформата и благодарение на съпричастността на хиляди българи са спасени десетки животи. 
 
Ето и част от коментарите под съобщението на ХелпКарма:

 

Дебора Енева

Защо постъпвате така? Защо се изгаврихте с доверието на хората? Как е възможно да преразпределяте даренията за хора в нужда, болни деца за собствени облаги. Как бихте се почувствали вие, ако разберете, че организацията, която събира дарения за ваш близък в нужда, използва средствата за себе си? Средства, които понякога са единствената надежда за живот. Ето това е причината всеки път, когато има дарителска кампания, хората да се двоумят дали да помогнат. От такива като вас хората, които имат истинска нужда, а са в затруднение, страдат. Ако имате малко останал съвест, е редно всички IT специалисти и служители вземали заплати от по 5 цифрени суми да върнат парите. И само да попитам, как е възможно служителите ви да са толкова незаинтересовани, че чак заплатите да не си знаят? Явно се менят всеки месец или не е възможно да се запомнят толкова много числа.

Милен Пеев

Повръща ми се от вас - от лакомия и алчност прецакахте не само себе си, но и дарителската кауза като цяло. Защото в дарителството, освен пари, има и доверие, съпричастност и човечност. Последните три качества, както и моралът на вас очевидно са ви непознати...

Елеонора Нешева

Срам ме е от вас. Заради вас. И че вярвах, че сте най-добрият “посредник” между нас, дарителите, и хората в нужда!

Елена Вълкова

Господ да ви накаже! Да крадете от безпомощността на болен! Счетоводител съм на няколко НПО. Дори и не помирисват за такива заплати, камо ли такива бонуси! Вие сте чудовища, че и нагли!

Александра Парушева

Погнусена съм от вас! Съвест, срам и страх от Бога нямате! А за морал, чували ли сте?
Грехота е хора, грехота! Вижте се какви сте ги свършили и стига сте пелтечили и оправдавали! За такова нещо оправдания и становища няма!

Александър Асенов

Най-големия проблем е, че компроментирате дарителството!!!
Знаете ли колко болни дечица няма да дочакат излекуването си, защото хората няма да са убедени, че парите им няма да попаднат в ордата ви "високоплатени IT специалисти"?
Това, което правите не е незаконно. Но е гнусно, неморално и тъжно. А това е по-лошото.
Пари навреме ... от хората, които нямат време!
 
Галя Радева
 
Нима? Не ви искам благодарността. Майната ви. Парите ми бяха за хората в нужда. Брутално.
"През декември 2019 г. на Славчев е начислен доход от фантастичните над 80 000 лева. Така общо за две години и четири месеца техническият директор е взел възнаграждения за общо 775 000 лева, като е получавал заплата дори в месеците, когато е бил в неплатен отпуск. Самият Славчо Славчев твърди, че трябва да провери защо е получавал такива суми, а конкретно за декември м.г. заявява, че е възможно да е било "някакъв бонус".
 
Мариета Димитрова 
 
Имах усещането, че около Цънцарова пълзят влечуги. Студенокръвни, хищни и отровни. Като разбрах, че едното влеуго е и съсобственик на най-голямата фирма за бързи кредити си дадох обяснение защо. Да разиграваш милиони, отделени за подпомагане на безнадеждно болни и нуждаещи се, за да захранваш бързи кредити с натрупване на безбожна печалба ... Е, това надхвърля мерзостта и цинизма отвсякъде!
 
Цветелин Начев
Няма нужда да доказват нищо. Очите и жестовете по време на предаването ни казаха всичко. Притеснения миши поглед на Слави го издаде. Имайте доблест та и отпуснете нашите пари, които държите, ако ги има де за нуждаещи се и я закривайте. Вече никой няма да дари и стотинка. Дано господ ви съди.
 
Биляна Митева
 
С бруталната си кражба (защото, е точно това), сринахте доверието на българите към благотворителността! От този момент, ще станем свидетели на огромен отлив на дарители и липса на помощ за нуждаещите се... Ликвидирахте не просто собствената си "фирма", а единствения добре работещ модел за помощ към нуждаещите се. Дарявала съм през вашата "платформа" многократно и днес разбрах, че не спасявам животи, а строя апартамент на Славчо, което е крайно фрустриращо... Шокираща, е и топлата връзка на "благотворителната ви организация" с компанията за бързи кредити "Кредисимо". Смятам, че би било достойно Helpkarma да върне обратно морално-неправомерно усвоените милиони! Това, би могло в някаква степен да реабилитира вас и системата. Сега вие избирате: дали да сте Човеци или да останете "крадци" и косвени убийци на хората, до които нашите пари не достигнаха. А карма има. 
 
Биляна Зънзова 
Само не разбрах защо на Слави не му достигат пари за апартамент, след като получава такива космически суми на месец. Горкият човек! Излиза, че дарителите на ХелпКарма са дарявали за разходите на тези "специалисти". Жалко за хората, които наистина имат нужда, защото те ще са пострадалите. Дано има Господ, защото на тази земя възмездие от правосъдието няма де получат.
 
Соня Чакърова
 
Как можахте? Въобще не ме яд за парите, които съм дарила, яд ме е, че превърнахте нещо толкова свято в отвратителна схема.Благотворителността не е за всеки, трябват големи сърца, а не големи заплати! Днес вие сложихте черен печат на всички нас, които даваме от времето си, парите си и живота си, за да помагаме, не само безвъзмездно, но и с лишения от лични наши средтсва ... Знаете ли колко хора и групи има за взаимопомощ, днес вие ни сложихте най- гнусния етикет ....Само за справка Техническия директор на всички канали в Европа Фокс взима 6, 000 евро заплата , а вашият 40,000 ... майната им на парите, но какви хора сте Вие .. всякакъв друг бизнес ви е супер .. но защо от боготворителност?? Защо?
 
Розка Маврова
Всеки ден четем как някой губи битката с болестта защото не са събрани необходимите средства за лечение...губим човешки животи...губим деца!????А вие господа държите в сметка 5 милиона...защо? Купувате си жилища с човешки живот.
 
Ивайло Гибов
Как не ви е срам бе, бездушници? 80 хиляди лева заплатки, нали уж се борим с корупцията и измамите в България бе? Гаврите се с хората, които искат да помагат! СРАМ за вас! Дарявал съм във вашата платформа, ама не за апартамента на Славчо!
 
Весела Николова
 
Най-жалкото от цялата работа е, че заради нечия алчност, сега ще пострадат наистина нуждаещите се! Вие загубихте доверието на много хора!
П. П. Мне, нищо не очакваме от вас, малко е късно за обяснения.
 
Емил Видков
Винаги съм го казвал че българина е най безжалостния варварин на света един умира друг му го завира ей това е пък вие си събирате капачки за кувиози и пращате пари не стига че държавата когато дете няма 8000 лева за лечение да си го плати го оставя да умре ами и тук тези сега се изгавриха с бедния народ
 
Веселин Христов 
В Дубай ли сте вече?
 
Радослава Ангелова
А помните ли Мими.... Една седмица не и достигна, живота и струваше още 100 000лв,за да бъде жива сега... А това е заплата и половина на един единствен човек.... Аз помня и винаги ще помня.... Има Един отгоре и той гледа, Той забавя, но не забравя!!!
 
Бившият финансов министър Георги Кадиев път допълнително осветлява казуса:

Поразрових се из ХелпКарма след сутришния репортаж на бТВ, и ми се струва Мария Цънцарова не си е свършила докрай работата и не зададе всички правилни въпроси. Затова ще задам няколко въпроса и аз:

1. Собственикът на ХелпКарма излиза като бивш съдружник в колекторска фирма и като член на УС на фирмата за бързи кредити Кредисимо. Не ми прилича на типа кариера, в която изведнъж дарителството ти става кауза.
2. Според публикуваните отчети в Търговския регистър ХелпКарма има приходи от дарения от 3 хил. лв. за 2017, 1.77 млн.лв. за 2018 и 5.04 млн.лв. за 2019. В репортажа обаче казаха приходи от 21 млн.лв.?
3. Според публикуваните отчети през 2018 ХелпКарма е изплатила заплати от 208 хил.лв., но за осигуровки само 6 хил.лв. Тези заплати са 12.2% от приходите от дарения, а трябваше да са 5%? А парите за осигуровки са колкото за един човек на заплата около 1600 лв. месечно, а твърдят, че имат 17 служители, от тях 10 са ИТ?
4. През 2019 имат изплатени заплати за 679 хил.лв. и осигуровки от 34 хил.лв. Тези 679 хил.лв. са 13.4% от приходите, след като отново трябвало само 5% да отиват за издръжка? Осигуровки за 34 хил.лв. покриват не повече от 3 души на максимален осигурителен доход. Останалите 14 души как се осигуряват?
Всичко това ме навежда на една обичайна осигурителна измама в нашите фирми: всички пари се получават от едно лице, в случая Славчо, той се осигурява на максимален праг и раздава парите в кеш на останалите. Това обяснява и защо на Славчо със средна заплата от 28 хил.лв. на месец му е трябвал заем от някакви мижави 50 хил.лв. Това става и със знанието на собственика, разбира се, и най-вероятно и той е взимал от тези пари. Иначе работи "без заплата", както сам каза.
ХелпКарма е възможно да са натопени от конкурент. Това не е рядкост по нашите земи. Но със сигурност си го заслужават.
Но не са само те. Много са така. Корупцията е пропила навсякъде. И в държавните структури, и в неправителствените, и в частните.