13-годишен седмокласник три пъти за месец бе поставен под карантина. За абсурдния случай разказва майката на момчето. 

Детето преболедувало коронавирус и дни след като си изтърпяло карантината, му се налага отново да си остане вкъщи - този път заради заразен съученик.

От РЗИ обясняват, че нищо не могат да направят, защото такава е заповедта на здравното министерство. Министърът също е информиран за случая.

"Първият път беше заради сестра си, след това заради себе си, защото той се разболя, след това се върна на училище за два дни и след това пак го поставиха под карантина заради болен съученик, което според мен е някакво чиновническо безумие. Защото никой не се интересува как това дете ще изкара 30 дни затворено вкъщи", разказа Бояна Ушева, майка на момчето, в ефира на БНТ.

Според Бояна Министерството на здравеопазването трябва да преосмисли заповедта си и деца, които вече са изкарали вируса, да не бъдат поставяни отново под карантина. В противен случай рискът да останат затворени по домовете си цяла година е голям.

Детето е подадено като контактно от директора на училището, в което учи и карантината важи за целия клас, без изключения.

"Трябва институциите да започнат да мислят за тези деца като за личности, а не да ги слагат целия клас анблок и до ги карантинират накуп, защото така им е по-лесно", коментира Бояна.

Синът й от днес трябваше да мине на онлайн обучение. С тази разлика, че сега е затворник вкъщи и РЗИ го проверява на адреса. На момчето му предстои външно оценяване, но заради карантината вече близо месец той не може да ходи и на частни уроци.