Жена бе ударена в пловдивски автобус от непознат мъж, а причината – разговор по телефона. Последвал и скандал със служителите в рейса, отново заради говорене по мобилния. За неприятната случка разказа потърпевшата пред репортер на TrafficNews.

Ангелина е медицински работник в една от болниците в Кючук Парж. Всеки ден тя пътува а автобус към и от работното си място. Така и на 19 май около 13:00 часа. Пловдивчанката използва една и съща линия – N1.

На светофарът на Сточна гара, телефонът на Ангелина позвънял, а жената съвсем спокойно вдигнала. Още с поставянето на апарата на ухото й, жената усеща шамар в дланта.

„Бях в шок. Мъж около 60-65 години, непознат за мен, ме зашлеви. Започна да крещи, че никой не е длъжен да ме слуша и че е забранено да се говори по телефона. Обиди ме, стана и застана на вратата, за да слезе. Веднага се обадих на спешен телефон 112 за съдействие. След това поисках от служителите да спрат рейса, но да не отварят вратите, за да дойде полиция и мъжа да бъде заловен”, разказва пловдивчанката. Молбата й обаче не била изпълнена, а напротив. Кондукторката се обърнала към нея с думите „Коя си ти точно? Не знаеш ли, че разговорите са забранени? Ще събирам телефоните на всички”, след което продължила с обиди и закани.

„В рейса имаше още 5 души, сред който възрастна жена. Телефонът й звънна, а тя от страх го изключи. Що се отнася до мъжа, същият съвсем спокойно си слезе на спирката срещу Пловдивския университет. Аз заявих на служителите в рейса, че ще подам жалба. Водачът ме помоли да не прибягвам към тази мярка, а кондукторката отново ме нападна. Каза да правя каквто поискам, както и тя ще прави каквото си поиска. Трябва да вметна, че същата жена беше без маска в превозното средство”, допълва жената.

Ангелина е слязла от автобуса на спирката на Панаира. Веднага след това подала жалба в полицията. Прибирайки се в дома си, депозира жалби до превозвача и Община Пловдив.

„След два дни получих обаждане от Общината. Служителите ми казаха, че молбата ми е входирана и предадена за разглеждане. Същия ден потърсих и един от мениджърите на фирмата-превозвач. Казано ми бе, че служителаката е санкционирана единствено заради маската. При тях не е постъпила информация за скандал”, допълва Ангелина.

Тя е подала жалба до МВР за шамара, който е получила от непознатия мъж. Пловдивчанката не иска казуса да стига до съдебна зала, нито иска парично обезпечение.

„Първата мисъл ми бе дали не сънувам. Осъзнавайки, че това е реално ме налегна чувство за безнаказаност, срам и огорчение. Припомних си за случая от София, как дете бе малтретирано и съблечено в градския транспорт и никой не му помогна. Помислих си – щом на дете не се съдейства, какво очаквам аз? Не трябва да се търпи това”, завършва пловдивчанката.

Наш репортер се свърза с управителя на фирмата превозвач – Костадин Тосков. Той заяви, че е запознат с казуса, но категорично не са съгласни с думите на пътничката.

„Служителите не са видели удара. Жената е искала рейсът да бъде спрян и да не се отварят вратите. Касае се за нещо, което е между потърпевшата и този мъж, за който твърди, че я е ударил. Автобустите се движат по разписания, имат и GPS  устройства. Не може да се спират така”, каза Тосков пред наш репортер. Той заяви, че е имало разговори с кондукторката, която е заявила, че не е обидила или нагрубила пътничката. Служителката също е разказала, че е чула суматохата, жената е искала незабавно да се спре рейса до идването на полицията и до там е свършил конфликтът.

„Действително, не е приятно всички да са свидетели на разговорите на хората в рейсовете. Освен това разсейват шофьора, който е отговорен за безопасността на хората. Поради тази причина не се препоръчва говоренето по телефона”, допълва Костадин Тосков.

Това обаче далеч не означава, че разговорите са забранени и всеки може да раздава правосъдие по собствено усмотрение. 

В редакцията на TrafficNews системно постъпват сигнали от пловдивчани, които твърдят, че кондуктори им заявяват , че използването на мобилни телефони в градския транспорт е забранено. Което, разбира се, не отгововаря на истината.