500 лв. глоба отърва пловдивчанин,  осуетил полицейска проверка.  Той се сдобил с акт, след като попречил на двама спецполицаи да извършат проверка на момче, отправило нецензурни думи към тях.

Сцената се разиграла на 19-ти май, когато в страната бе сила извънредно положение. Както TrafficNews.bg вече писа, по това време абитуриенти масово нарушаваха забраната за струпване на хора, с цел ограничаване на коронавируса. Въпреки апелите, те отпразнуваха изпращането си с шумни партита на открито в целия град.

Именно сигнал за един от тези купони привлякъл вниманието на униформените. Вечерта на 19 май патрул с двама полицаи отишъл в квартал „Тракия”, където се провеждало поредното импровизирано „изпращане”. На мястото се били събрали около 300 -400 души, сред които имало зрелостници, техни приятели и родители. Въпреки късния час, се слушала силна музика, а нарушителите не спазвали ограничителните мерки.

Тълпата посрещнала органите на реда с нецензурни думи. Особено „деен” в отправянето на обиди бил един от събралите се младежи. Полицаите опитали да достигнат до него, но пътят им бил препречен от пловдивчанин. Той започнал да върви с тях и да ги убеждава, че момчето, към което са тръгнали, не е сторило нищо лошо. Многократно органите на реда предупредили мъжа да не им пречи да си вършат работата, но това не го спряло. През това време момчето, което се опитвал да „спаси” от проверка, се качило в автомобил. Лично той затворил вратата, преди колата да потегли.

Униформените връчили на мъжа акт, тъй като ги възпрепятствал да изпълнят служебните си задължения. Той го подписал, без да отправи възражения. Впоследствие бил определен и размерът на санкцията, който бил минималният възможен за описаното нарушение.

Наказателното постановление обаче било атакувано в Пловдивския районен съд. По делото били призовани двамата униформени и свидетели на случилото се, които били в приятелски отношения със санкционирания пловдивчанин.

Магистратите приели, че безспорно мъжът е извършил вмененото му нарушение. Въпреки това обаче санкцията била отменена.

Причината е, че било допуснато съществено нарушение. В акта за установяване на административно нарушение пишело, че пловдивчанинът е нарушил законовата разпоредба, която гласи „Който противозаконно пречи на орган на МВР да изпълнява функциите си, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., ако извършеното не съставлява престъпление”.

В наказателното постановление, издадено след това обаче, се цитирало съвсем различно законово основание. Там пишело, че мъжът е пристъпил съвсем различна законова разпоредба, която всъщност касае правомощията на служителите. В нея е указано, че органите на реда имат право да извършват проверки при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната.

Магистратите счели, че подобно разминаване е абсолютно недопустимо и санкцията следва да бъде отменена като незаконосъобразна. Според съдебния състав подобен порок нарушава правото на защита на нарушителя и му пречи да разбере за какво е санкциониран.

Решението подлежи на обжалване.