Рекордни нарушения на скоростта по празниците установи Пътна полиция. Най-фрапиращият случая е превишена скорост с близо 150 километра над позволеното, като водачът ще бъде глобен с близо 1500 лева.

Мария Ботева от Пътна полиция подчерта, че основна причина за катастрофите у нас са неправилни маневри и несъобразената скорост.

„Третият проблем е отнемането на предимство. Продължава да е изключително тежък случаят, при който водачите отнемат предимство на пешеходците. Не подценяваме и нарушенията, които пешеходците извършват, пресичайки неправилно и създавайки предпоставки за ПТП, но те са пренебрежимо малък брой в сравнение с това, което водачите допускат като нарушения“.

От МВР предупредиха шофьорите да бъдат внимателни, защото в следващите дни у нас ще има засилен трафик от румънски автомобили.

В Търговищка област пък е засечен водач, шофирал извън населено място със 133 км/ч. по време на зимните празници. А най-високата измерена скорост в населено място е 129 км/ч. /при ограничение 50 км/, съобщиха от ОД на МВР в Търговище след специализираната полицейска операция "Алкохол и неправоспособност". Установени са и шест случая на управление на автомобил след употреба на алкохол.

Целта на акцията е била нулева толерантност към водачи, управляващи пили, под въздействието на наркотични вещества или пък без да притежават свидетелство за правоуправление.

Установени са три случая на управление с концентрация на алкохол в издишания от водача въздух между 0,5 и 1,2 промила, и други три - на управление с концентрация на алкохол над 1,2 промила.

Най-високата измерена концентрация на алкохол е 3,1 промила. За шофиране след употреба на алкохол служители на областната дирекция са съставили на водачи шест акта.

Издадени са били общо 10 заповеди за принудителна административна мярка по Закона за движение по пътищата на водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол. Установени са били и случаи на управление под въздействието на наркотични вещества.