14-етажна сграда ще изникне на мястото на любима на деца и животни градинка в Кючик Париж. Строежът на големия жилищен комплекс изкара на протест пловдивчани, притеснени от идеята бетон да превзема и малкото останали зелени площи в града под тепетата.

Десетки жители се събраха тази сутрин пред районното кметство, където разбраха, че зад огражденията, затворили градинката, ще се строи комплекс в два сектора и подземен паркинг.

Те определят като безумие инвестиционното намерение, което предвижда между квадрат от вече четири съществуващи сгради, да изникне в пъти по-висока нова постройка. Според тях тя ще скрие достъпа им до слънчева светлина и ще ги лиши от свеж въздух.

Макар мнението на близкоживеещите да е такова, разрешение за строеж на сграда в карето има от 22 февруари 2022г.. Кметът на район „Южен“ Костадин Язов заяви, че строежът разполага с всички необходими документи. Сагата на сградата е започнала още през 2008г., като през 2020г. строежът е бил възразен от районната администрация заради незаконосъобразност. След изчистване на неуредиците обаче е той получава зелена светлина.

Така с подпис на главния архитект на града се дава възможност на шестима възложители и фирмата „Саут Резиденс 2“ ООД, свързана с Асен Дурев, Николай Колев и Пламен Брънков, да леят бетон върху зеленото каре между блоковете. Останалите възложители са Боян Божилов, Даниела Щерева, Веселин Маринов, Невена Живодарова и Анка Божилова. 

Въпросните ще вдигнат две сгради в сектор А и Б, като се планува под тях да бъде изграден и паркинг. Това обаче сериозно тревожи местните, които твърдят , че в района има проблем с подпочвените води.

Казусът с презастрояването именно в тази зона на пловдивския квартал е силно наболял от години. „Малкият Париж“ стана апетитна хапка за инвеститори, в това число и такива, строящи бетонни мастодонти на метри от останалите жилищни сгради. Това да се „здрависаш“ със съседа през терасата си обаче нарушава комфортната зона на нормалния човек. Без коментар оставяме факта в колко нездравословна за живеене строителна площадка се превръща Пловдив.