Австралиец, представящ се за Джъстин Бийбър в интернет, ще бъде съден за сексуални посегателства над деца, съобщиха австралийските медии. Срещу 42-годишният мъж са повдигнати обвинения по 931 престъпления, включително три изнасилвания. Предполагаемите му жертви по целия свят са 157.

Общувайки с деца в различни социални мрежи и платформи, сред които Фейсбук и Скайп, фалшивият Бийбър е събирал техни нецензурирани снимки, съобщи полицията в Куинсланд.

„Фактът, че толкова много деца са общували с този човек, показва необходимостта от сериозно преосмисляне на начина, по който обществото образова децата си за безопасността в интернет”, коментира полицейският инспектор Джон Рус.

Той нарече престъпленията "откровено ужасяващи" и предупреди младите фенове на певеца и родителите им да бъдат по-бдителни. В австралийското разследване са участвали и служби от други страни, сред които германски полицаи и представители на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ. 50 от предполагаемите жертви са били от САЩ, около 20 от Великобритания и шест от Австралия, съобщават от полицията. Разследващите все още събират по-подробна информация.