Окръжен съд – Пловдив осъди Ерджан Йозкая, убил майка и дъщеря в катастрофа, на две години и осем месеца затвор. В продължение на пет години той няма да може да шофира.     

Ерджан Йозкая бе признат за виновен в това, че на 4 януари на пътя Брезово – Раковски на 80-90 м преди жп надлез на железопътна линия Пловдив –  Скутаре той  е размазал с аудито си опел, в който пътувало семейство от Пловдив.

 Същият ден  49-годишната пловдивчанка  била заедно със съпруга си и дъщеря си  на гости във Войводиново.  Около 20,30 часа потеглили към дома си в  Пловдив с лек автомобил „Опел Астра“. Майката била зад волана.  Всички били с предпазни колани, автомобилът се движел с включени къси светлини.

 Преди  Пловдив   Йозкая, който пътувал със семейството си от Истанбул за Германия,  спрял да зареди с гориво на бензиностанция „Шел“, след което се насочил с аудито си на север по източния околовръстен път на  Пловдив със скорост около 100 км/час.

В същата посока – на север, към АМ „Тракия“ по същото време със скорост около 60 км/час се движел лек автомобил „Рено Сценик“. В него също потувало семейство от Пловдив.   Преди началото на надлеза за  Скутаре реното  било изпреварено от друг автомобил с чужда регистрация. В района имало поставени предупредителни знаци и хоризонтална непрекъсната маркировка, която на ППС е забранено да застъпват и пресичат.

 В 20,40 часа Ерджан  навлязъл в описания участък, като управлявал превозното средство със скорост 101 км/ч. След като изпреварил реното, настигнал превозното средство, движещо се преди него. Без да намалява скоростта, в решение да извърши маневра изпреварване, въпреки забраната за изпреварване и непрекъсната маркировка, отклонил и навлязъл с автомобила си в лентата за насрещно движение, по която в този момент в обратна посока се движел опела. Сблъсъкът с насрещно движещия се автомобил бил неизбежен, предвид обстоятелството, че по границата на пътното платно имало монтирана метална мантинела, която не позволявала на водачката отклоняване надясно. Пострадалата се опитала да задейства спирачната система и в този момент настъпил челен удар.

Според изготвената техническа експертиза основна причина за настъпилото пътнотранспортно  произшествие от техническа гледна точка е, че водачът на „Ауди“ А4 Ерджан Йозкая е навлязъл в лявата за него западна лента на платното за движение на място, по начин и в момент, когато това не е било безопасно, т.е. когато там насрещно се е движел лек автомобил „Опел Астра“.

Присъдата подлежи  на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.