Съжалявам за догото, но това беше единствения начин да спася моето куче! Това заяви в първото си интервю пред медия пловдивчанинът Тодор Бочуков. Миналата година през февруари той попадна в епицентъра на общественото внимание след като съсече кучето на своя съседка. 

Инцидентът стана на 19 февруали 2015 година в Кършияка. Златка Андреева излязла да разходи 3 -годишната Нера - куче от породата дого аржентино. Пуснала го без повод в междублоковото пространство. В същото време се появил и Бочуков с неговото куче. Според Златка двете животни започнали да се лаят, според Тодор - догото сдавило неговия любимец. Тогава Бочуков отишъл до колата си, извадил брадва и съсякъл Нера през гръбнака. Златка и приятелят й Владо откарали все още живото куче във ветиринарна клиника, но лекарите не успели да я спасят и тя издъхнала. 

Потресени от бруталното убийство, хиляди хора се включиха в петиция, в която настояваха за спешно създаване на зоополиция. Още 8 000 души са подписали друга петиция, в която се иска максимална присъда за мъжа, който разсече домашния любимец   

Наказателното дело приключи още миналата година, като Бочуков се възползва от прославутия член 78 А и присъдата му бе заменена с административно наказание 1 500 лева глоба. 

Златка Андреева обаче е завела иск за имуществени и неимуществени вреди в размер на 6 750 лева. "Както видяхте наказанието за убийството бе по-скоро символично. Затова и реших да заведа гражданско дело" коментира за TrafficNews.bg Златка Андреева. 

Младата жена в продължение на месеци се е възстановявала от преживения шок, лежала е в болница, вземала е антидепресанти. Няколко месеца след преживяното, връзката й с приятеля й се разпада. 

Съдията по делото предложи страните да се споразумеят. Бочуков, който се появи с двама адвокати в съда, предложи да плати 1 500 лева обезщетение, но Андреева категорично отказа. Адвокатът й Росен Димитров коментира, че предложението е несъвместимо с преживяното от Златка. 

Делото тръгна по общия ред, но бе отложено за есента заради липсата на един свидетел. Бочуков заяви пред, че кучето било изключително агресивно и няколко пъти е нападал неговото. Той  предупредил собствениците, но те продължили да го пускат да играе без повод.

Всичко за трагедията четете ТУК!

TrafficNews.bg