Табела с интересно наименование „Аylak sokaği” на улица в Бейоглу (квартал на Истанбул), прави впечатление на български туристи, които свързват името ѝ с думата „айляк”. „Айляшкият” надпис се намира в един от най-оживените и цветни квартали, който е събрал милиони парченца от културата на света. Преди столетия това е била най-европейската и най-модерната част на Константинопол. Тук са се намирали много от европейските посолства, по улиците са кръстосвали чужденци и търговци от целия свят.

Макар че, името на улицата „айляк”, което се използва за заместител на „не правя нищо”, „не съм зает с работа” или с други думи свободен човек, улицата и изобщо кварталът са далеч от тези определения, защото тук се случват множество изложби и културни средища. Пълно е с музеи, галерии и алтернативни арт пространства. Подобно на пловдивския център и Капана, кварталът изобилства от невероятни кътчета, но разликата е, че улицата е по-дълга. Стари мазета, полуетажи, сутерени се събуждат от летаргията и разрухата и се превръщат във всичко, което може да създаде въображението на човек.

Вървейки по „айляшките улици”, ще се озовете на безброй антикварни магазини, арт книжарници, малки бутици, кафенета по ръба на тротоарите, които са многоцветни и впечатляват със своето изобилие от картини, сувенири, дрехи, килими и всякакви чудновати предмети ръчна изработка.

Цветелина Велкова