Сняг вали над Пловдив. Дъждът, който не спира да вали от обяд, минути след 21 часа премина в мокър сняг. Час по-късно температурата падна до 0 градуса. Към този момент колите вече побеляха от сняг. Тази нощ се очакват и поледици в региона, предаде репортер на TrafficNews.bg. В планината снегът натрупва. Очаква се затруднения в придвижването на основните пътни артерии.

Жълт код за сняг и поледици е обявен за областите: Пазарджик, Смолян, Кърджали и Пловдив за 20 март. Това съобщиха от Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ) при БАН. През нощта на 19-и срещу 20-и март и до обяд в петък ще вали сняг и новата снежна покривка ще бъде 5-10 сантиметра.

В петък времето над страната ще бъде предимно облачно, с превалявания, предимно слаби - в планините и Предбалкана от сняг, в Подбалканските полета и Софийска област от дъжд и сняг, в Дунавската равнина ще превали дъжд, с тенденция към края на деня да премине в сняг. В Тракийската равнина и крайните югозападни райони ще превали дъжд.

Вятърът през деня ще е слаб, предимно от изток. Температурите сутринта ще са между минус 3° и 2°, максималните през деня в повечето места между 4° и 9°. В София минималната температура ще бъде около минус 1°, максималните стойности - около 5°.
Атмосферното налягане ще се понижи слабо, но ще остане по-високо от средното.

В планините ще е облачно и мъгливо, с превалявания от сняг. Вятърът по билата ще е предимно от запад - умерен, с тенденция на усилване към края на деня, вече от северозапад. Температурата на 1200 м ще бъде около минус 2°, на 2000 м - около минус 6°.

И по Черноморието облачността ще стане значителна, но ще бъде почти без валежи. Вятърът ще е източен - слаб до умерен. Максималните температури ще са до 6°-7°, близки до тези на водата. Вълнението ще е около 2 бала.

Добрата новина е, че през следващата седмица в Пловдив ще има дни, в които максималните температури ще достигат 16 градуса. 

TrafficNews.bg