Как ще реагирате, ако закриете едното си око и се окаже, че не виждате нормално? Никой не може да подозира колко сериозно може да се окаже състоянието му, докато не посети очен лекар.

"Глаукомата - тихият крадец на зрението", така го нарича Д-р Николова от Очна болница "Луксор". Тя разказва за читателите на TrafficNews.bg, как протича заболяването, какви мерки да вземем и как да съумеем да съхраним зрението си. 

- Д-р Николова, какво представлява заболяването Глаукома и какви са симптомите му?

Глаукомата е заболяване, което настъпва бавно, неусетно, без болка, без дразнене и прогресивното му напредване води до необратими промени. Ако трябва да съм напълно точна глаукомата е оптична невропатия, при която настъпва загуба на ганглийни клетки на ретината с атрофия и екскавация на зрителния нерв, които се съпътстват с прогресиращо ограничаване на периферното зрение и снижение на зрителната функция до слепота. Поради това глаукомата е  една от основните причини за необратима слепота в световен мацаб. За сведение, годишно в Америка се диагноситицират над 200 000 новооткрити случаи на глаукома.

В повечето случаи, по една или друга причина, пациентите си закриват едното око и чак тогава осъзнават, че всъщност с едното си око не виждат достатъчно добре. При глаукомата започва отпадането на зрително поле от периферията, първо на едното око, а ние сме свикнали да разчитаме повече на едновременното зрение на двете очи. Съответно докато не закрием едното си око, за да изследваме другото няма как да разберем дали двете очи виждат еднакво добре. Идвайки при нас, за преглед и изследвания, ние съответно потвърждаване или отхвърляме диагнозата Глаукома. Много важно е да отбележем, че заболяването води до необратима слепота. Бидейки открита в по-ранен стадий, може да бъде контролирано прогресирането му.

- Споменахте за диагностицирането на глаукомата, как всъщност се случва това?

Моето мнение е че всеки има право на зрение, всеки има право да вижда, но зависи от самия човек да се погрижи за зрението си. За да може да се открие едно такова заболяване е препоръчително да се посещават профилактични прегледи веднъж годишно. В тях се извършва пълна диагностика, като при измерване на по-високо вътреочно налягане /ВОН/, се прави денонощна крива. С нея се цели установяването на денонощните пикове и спадове във ВОН. Освен това се изследва и перифеното зрение, т.нар. периметрия. Ако е необходимо се прави скенер на зрителния нерв, измерва се централната дебелина на роговицата. Всички данни от изследванията се взимат предвид, за да може да се постави или отхвърли диагнозата Глаукома.

- Кои са основните фактори за развитието на това заболяване?

Може би първо трябва да разясним, че всъщност има няколко вида глаукома! Тя можа да се унаследява и съответно да означава като вродена или да бъде придобита. Разделя се още на откритоъгълна и закритоъгълна глаукома. Съответно рискови фактори са: фамилната обремененост, възрастта (след 45 години зачестява заболяемостта, но и по-младите ни пациенти може да развият глаукома), късогледство повече от 4 диоптъра, съдови фактори (студени крайници, синдром на Рейно, сърдечно-съдови заболявание, вазоспазъм и др.), травма, медикаменти (дълготраен прием на кортикостероиди), вече установена глаукома на едното око, по-високо ВОН и други.

Има някои видове глаукома, които се срещат по-често при хора с определена раса или географска принадлежност (например Псевдоексфолиативната глаукома се среща по-често в Средиземноморските и Скандинавските страни). Глаукомата не е заболяване само на напредналата възраст. Имам пациент на 35 год. с ВОН 50mmHg., който си е правил изследвания преди 4 години и тъй като състоянието му е било нормално, не е посещавал профилактични прегледи. Очевидно периодът е достатъчен, за да се появят промени. Подобен е и случаят на едно момче претърпяло катастрофа. Непосредствено след инцидента не са установени изменения, но 3 години по-късно, бавно и постепенно без дразнене и болка се появява високо ВОН. Това са случаи, които показват че никой не е "застрахован" срещу развитието на това заболяване.

- Как се лекува заболяването глаукома?

Основната цел е постигането на „прицелно налягане”, при което не прогресират промените в диска на зрителния нерв и зрителното поле, при максимално подобрение на качестово на живот. Лечението бива няколко вида:

*Медикаментозно - чрез капки. Има разнообразни медикаменти, които се изписват естествено съобразно състоянието на пациента. Монотерапия е най-честият избор, но при нужда се пристъпва към двойна, тройна или четворна комбинации. Възможно е някои медикаменти да не се понасят добе от някои пациенти, при което променяме терапията с аналогичен продукт.

*Лазер-терапия - прилага се при недостатъчно компенсирано ВОН или като първоначална стъпка на лечение (като по-атравматичен и щадящ метод). Тя бива ALT - аргон лазерна трабекулопластика и SLT - селективна лазерна трабекулопластика. ALT терапията има по-скоро историческо значение. SLT лазертерапията постига биологичен ефект, без увреждане на тъканите, което обуславя и възможността за повтаряне на лазерната техника при необходимост. В Клиника Луксор, единствени в цяла Южна България разполагаме с последно поколение на този апарат, който показва отлични резултати. Има група от пациенти, при които този вид терапия е основна, особено когато пациентите нямат възможност да поставят капки в очите си ежедневно (пропускат, поради напрегнато ежедневие или не могат сами да си уцелят очите, когато няма кой да им постави капките.)

*Оперативното лечение е насочено към минимално инвазивната хирургия с така нар. MIGS - възстановяване на нормалния физиологичен отток на ВОТ (iStent, Hydrus, каналопластика) или създаването на нов път за отичане на ВОТ (XEN). Друг добре познат имплант е Express. Все още „златен стандарт” в глаукомната хирургия остава класическата трабекулектомия.

*Цитофото или криотерапия - прилага се в краен случай при нелекувани глаукоми. В тези случаи пациентите търсят лекарска помощ защото не само не виждат, но и защото изпитват силни болки. Тъй като не може да възстановим зрението при глаукома, нашата цел е да намалим, по възможност елиминираме неприятните им усещания и болка.

Моето мнение е че трябва да се прецени най - подходящият метод на лечение, според вида и степента на напредналост на глаукомните изменения.

- Лечението бива ли субсидирано от Здравната каса?

Да, по-голямата част от изследванията минават по Здравна каса. Лазерното, хирургичното лечение и много от медикаментите биват реимбурсирани. Това позволява голяма достъпност за пациентите на гореизброените. Затова ние, лекарите постоянно апелираме към редовно посещаване на профилактични прегледи, с цел откриването на глаукомата в една по-ранна фаза, в която не са напреднали отпадните промени в зрението.

Скрининговите прегледи не са за пренебрегване. Те се правят най-активно в седмицата на Глаукомата (10 – 16 март за 2019 година).

Всеки има право на зрение. И зависи изцяло от него самия да бъде отговорен, и активно да търси лекарска помощ профилактично или при установяване на каквото и да е отклонение от нормалното състояние.

Повече за възможностите в очна болница "Луксор" - вижте ТУК!